Voertuigdiefstal daalt

Het eerste halfjaar van 2020 is het aantal gestolen personenauto’s met 9,3% gedaald. In totaal zijn er 3772 personenauto’s gestolen. Lichte bedrijfswagens laten daarentegen een forse stijging zien: er werden er 844 gestolen, tegen 650 in de eerste 6 maanden van vorig jaar.

De groep personenauto’s van 4 jaar en ouder laat wat diefstal betreft de sterkste daling zien: -11,3%. In Amsterdam nemen de diefstallen fors af met ruim 19%, Rotterdam laat een forse stijging zien van 16% over het totaalaantal diefstallen.

Nieuwe merken 
Toyota, Renault, Fiat, Lexus en Mazda vallen dit eerste halfjaar op door stijging in het aantal diefstallen. De traditionele merken zoals Volkswagen, Audi, BMW en Opel laten een gestage daling zien. Bij de hybridevoertuigen zijn Toyota en Lexus de meest gestolen merken. Personenauto’s van 0-3 jaar, die in maart, april en mei aanzienlijk minder werden gestolen, laten in de maand juni weer een toename van diefstal zien: ruim 27% stijging. 

Lichte bedrijfswagens 
Bij deze categorie zien we over alle maanden een gestage stijging in het aantal diefstallen. Slechts 33,4% van de lichte bedrijfswagens wordt teruggevonden. Diefstallen vinden voornamelijk plaats in de zuidelijke provincies en in de regio Rotterdam. Auto's van de merken Mercedes en Volkswagen worden het meest gestolen. 

Maatwerk 
“De daling van het aantal gestolen personenauto’s staat in schril contrast met de forse stijging van de diefstal van lichte bedrijfswagens en toont aan dat maatwerk in zowel preventie als opsporing wenselijk is,” zegt Hendrik Steller, Manager van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.
Geplaatst op 16-07-2020

< VorigeVolgende >


Share on: