Hond en paard grootste veroorzakers letselschade

Zondag 4 oktober was het dierendag, een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Maar wat nou als je schade oploopt door andermans dier? Bij letselschade die wordt veroorzaakt door een dier, gaat het bijna altijd om een hond of een paard.

Bij letselschade door een dier, gaat het in 99% van de meldingen om schade veroorzaakt door een hond of een paard. Dieren zijn onvoorspelbaar en kunnen flinke schade aanrichten. Zowel materieel, lichamelijk als geestelijk. In de meeste gevallen hebben slachtoffers recht op schadevergoeding. 
 
Henk Muntjewerf, directeur van Jurilex Letselschade en NIVRE Register-Expert: “Vaak is de eigenaar van een dier verzekerd tegen risicoaansprakelijkheid. Slachtoffers doen er goed aan om samen met een letselschadespecialist uit te zoeken of zij recht hebben op een letselschadevergoeding. Het kan dan gaan om smartengeld, een vergoeding van misgelopen inkomsten, medische kosten en schade aan spullen. Slachtoffers hebben middelen nodig om deze uitgaven op te vangen.”
 
Hoe zit het nu precies met die aansprakelijkheid? Voor diereneigenaren geldt dat zij aansprakelijk zijn voor schade veroorzaakt door hun dier(en), ook als het dier onverwacht gedrag vertoont. Dat is zo geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Zelfs als bijvoorbeeld de manege stelt dat paardrijden voor eigen risico is. Wel wordt in geval van letselschade door een dier de aansprakelijkheid altijd van geval tot geval bekeken. Muntjewerf: “Neem bij letselschade door een dier altijd contact op met een letselschadespecialist.”
Bron: Jurilex Letselschade
Geplaatst op 05-10-2020

< VorigeVolgende >


Share on: