MIVD-baas: Vergader niet met je smartphone of tablet op tafel

In een vandaag verschenen interview met Jan Swillens, directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in de Telegraaf, adviseert Swillens grote ondernemingen om niet met een smartphone of tablet op tafel te vergaderen.

In het interview in de De Telegraaf zegt Swillens: "Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel." Het risico op spionage is te groot aldus Swillens.
 
In Nederland wordt de dreiging volgens hem al jarenlang onderschat. Swillens noemt de cyberbeveiliging in Nederland nog niet goed genoeg. "Kennis wordt gestolen, vitale systemen en infrastructuur worden aangevallen en er worden pogingen gedaan om onze samenleving via desinformatie te beïnvloeden."

Swillens maakt zich zorgen over landen zoals China en Rusland. Hij kan niet ingaan op recente voorvallen en legt ook niet uit hoe hackers organisaties via smartphones kunnen afluisteren.

Spionnen van de Russische inlichtingendienst werden in 2018 op heterdaad betrapt door de MIVD. Op dat moment probeerden spionnen het wifinetwerk van de organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) binnen te dringen. Dit jaar werden er sancties opgelegd.
Geplaatst op 12-10-2020

< VorigeVolgende >


Share on: