Burghgraef van Tiel: stalen dak met brandwerende coating is brandveilig

Op 16 december jongstleden vond De Grote Testdag plaats: risicoinspectiebedrijf Burghgraef van Tiel & Partners heeft geprobeerd om een stalen dak voorzien van EPS-Se-isolatie (polystyreen) en PVC dakbedekking in brand te steken om te bewijzen dat een stalen dak voorzien van een brandwerende keramische coating die tussen de PV panelen en de dakbedekking wordt gespoten brandveilig is.

De coating zorgt er namelijk voor dat er geen interactie (brand dus) kan plaatsvinden tussen de PV panelen en de dakbedekking die voorzien is van EPS-Se-isolatie. Met andere woorden: een brand in de PV-panelen zal niet kunnen doorslaan naar het isolatiemateriaal en zal derhalve niet kunnen leiden tot een grote dakbrand. Het mooie nieuws is: de test is geslaagd.
 

Duurzaamheidstest wijst meer dan 50 jaar uit

Jurjen Burghgraef: “De coating is op duurzaamheid getest en uit de testresultaten blijkt dat de coating een levensduur heeft van meer dan 50 jaar. Een niet belangrijk – maar wel leuk – detail: de weerbestendige coating gaat dus langer mee dan een gemiddeld zonnepaneel.

Ook interessant om te weten is dat de coating zowel over een PVC dak als over een dak voorzien van bitumen dakbedekking kan worden gespoten. Door deze coating op daken aan te brengen krijgen we de veiligste daken van de wereld, althans als je het ‘van bovenaf’ beredeneerd. Niet alleen PV panelen, maar ook vuurpijlen en dakdekkers met open vuur zullen geen grote brand meer kunnen veroorzaken als het vuur of de vuurpijl in contact komt met het dak. Maar dat geldt alleen als dat dak is voorzien van de brandwerende, keramische coating. Dit gaat bovendien uitsluitend op als een brand van bovenaf of van buitenaf komt. Nu komt er overigens best wel wat brand van bovenaf. Circa 5% van de branden, waaronder een van de grootste branden van dit jaar, wordt namelijk veroorzaakt door fouten van dakdekkers. Het aantal branden dat wordt veroorzaakt door zonnepanelen daarentegen is vele malen lager. Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar wij weten dat dit minder is dan 0,005%.”


 

Conclusie

Conclusie van deze Grote Testdag: een stalen dak met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop PV-panelen zijn geïnstalleerd én waarop de brandwerende, keramische, weerbestendige coating is aangebracht is brandveiliger dan een dak met hetzelfde isolatiemateriaal zonder PV-installaties.

“Er zouden ook nog goede testen moeten worden ontwikkeld, waarbij de combinatie van het type dak en de brandbaarheid van de panelen wordt getest”, aldus Jurjen Burghgraef. “Tot nu toe hebben we uitsluitend de vliegvuurtest kunnen uitvoeren en dit is geen representatieve test voor een dakbrand waarbij een PV paneel is betrokken. In deze test is weliswaar een praktijksituatie nagebootst, maar de brand is minder heftig geweest, omdat de vuurlast van een PV paneel groter is dan de vuurlast die wordt gebruikt bij de vliegvuurtest.”


 

Geplaatst op 23-12-2020
Share on: