De strijd tegen verzekeringsfraude in 2021: een overzicht

Voordat de chaos van 2020 begon, trapte FRISS het nieuwe jaar in stijl af met een groot feest. Het nieuwe jaar werd groots ingeluid en ze wisten allemaal zeker dat het een geweldig jaar zou worden. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Maar hoe hectisch 2020 ook was, dit jaar bracht duidelijk aan het licht dat de verzekeringsbranche belangrijk werk wacht en dat dit beter nog vandaag dan morgen kan worden gedaan.

Nu we aan het begin van 2021 staan, heeft Christian van Leeuwen, de CTO en Co-Founder van FRISS, de belangrijkste perspectieven in de branche voor dit komende jaar eens onder de loep genomen.

Digitale transformatie is een blijvertje
Als eerste is daar digitale transformatie. Na meer dan twintig jaar in de verzekeringswereld kan ik met zekerheid zeggen dat digitale transformatie inmiddels meer is dan de zoveelste trend.

Covid-19 heeft verzekeringsmaatschappijen gedwongen na te denken over nieuwe manieren van werken. Het versnellen van digitale processen bleek essentieel om relevant te blijven en de klanttevredenheid vast te houden. Volgens een rondvraag van Gartner onder CIO's zijn AI (36%), data-analyse (21%) en klantbeleving (20%) de gamechangers van dit jaar. 

De meesten zijn het erover eens dat de klant centraal moet staan bij alles wat een verzekeraar doet, en dit wordt door Aite Research herhaald in een van hun recente blogs. Dit gaat hand in hand met digitale transformatie.  Senior analist Stuart Rose merkt op dat het vergroten van de efficiëntie van de bedrijfsvoering en AI de belangrijkste thema's van 2021 zijn. Daarnaast erkent hij het belang van een meer solide risicomanagement.


Ook Deloitte noemt geavanceerde data-analyse en AI als de prioriteiten van dit jaar bij hun voorspellingen voor de verzekeringswereld voor 2021. Volgens hen zouden verzekeringsmaatschappijen waar mogelijk actief moeten beginnen met het automatiseren van acceptatie- en schadeclaimprocessen.


Geautomatiseerd verzekeringsfraude voorkomen
Voorts is het belangrijk om te bespreken hoe dit streven concreet moet worden gerealiseerd. Daarbij is sprake van een groot punt van zorg, namelijk dat hoe meer verzekeringsmaatschappijen hun digitale processen automatiseren, hoe kwetsbaarder ze zijn voor fraude. En helaas gaven bijna 500 verzekeringsprofessionals in ons 2020 Insurance Fraud Report aan dat bijna 18% van alle inkomende schadeclaims een element van fraude bevatten. De Carpenters groep denkt dat dit percentage in de toekomst als gevolg van de pandemie nog verder zal toenemen.


Dus, hoe gaan we dit tegen? In de woorden van Laura Drabik van Guidewire zou fraudedetectie snel en probleemloos moeten zijn. Ze licht dit uitgebreid toe in haar blog met voorspellingen voor 2021. Om de digitale transformatie veilig te laten verlopen, is het cruciaal dat er gebruik wordt gemaakt van oplossingen die de processen voor zowel  acceptatie als schadeclaims beschermen. Hierin kunnen binnenkomende polisaanvragen, -verlengingen en -claims automatisch worden samengebracht en gescreend. Ook moet het mogelijk zijn om verdachte schadeclaims direct te markeren voor verder onderzoek. 


Terwijl deze oplossingen voor fraude-analyse op de achtergrond worden uitgevoerd, kunnen verzekeraars zich met vertrouwen bezighouden met de implementatie van oplossingen voor automatische verwerking (STP) teneinde een uitmuntende dienstverlening aan de klant te creëren. Deze veilige digitale transformatie is bedoeld om het merendeel van de klanten, de eerlijke klanten, een betere ervaring te bieden en tegelijkertijd grip te houden op de processen.


Laten we ervoor zorgen dat verzekeringen hun glans behouden
Tot slot, volgens Matthew Smith van de Coalition Against Insurance Fraud kunnen we fraude alleen voorblijven door krachtig en innovatief leiderschap te tonen. Alle bovenstaande trends wijzen op een digitale toekomst. Laten we het momentum van de digitale transformatie benutten en er samen voor zorgen dat de ergste epidemie in de verzekeringsbranche – fraude – tot het verleden behoort. Want uiteindelijk is verzekeren iets moois

 

 

Geplaatst op 27-01-2021

< VorigeVolgende >


Share on: