FOCWA tevreden met Nationaal Programma Onderwijs

Vorige week kondigde het kabinet een Nationaal Programma Onderwijs aan waardoor er 8,5 miljard euro wordt geïnvesteerd in het onderwijs. Een goede zaak volgens FOCWA. Want zeker in deze crisistijden moet er volop geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van de vakmannen en -vrouwen van de toekomst.

Een van de pijlers in dit plan is een verhoging van de subsidie op praktijkleerbanen in het mbo, waardoor het voor onder andere schadeherstelbedrijven voordeliger wordt om ook in deze economische zware tijden de vakmensen van de toekomst te behouden. 
De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. 
 
In het Nationaal Programma Onderwijs worden er - specifiek voor het middelbaarberoepsonderwijs (mbo) - maatregelen aangekondigd om bbl-werkplekken zo snel als mogelijk weer op peil te brengen. Zo krijgen studenten niet alleen korting op het lesgeld. Ook wordt de subsidie op praktijkleerbanen in het mbo generiek verhoogd naar €2700 (het maximum).
 
FOCWA-directeur Femke Teeling is tevreden met dit pakket: “Reeds in het begin van de crisis riepen we onze leden op om te blijven investeren in de begeleiding van jonge vakmannen en -vrouwen. Want zij zijn de toekomst van de schadeherstelsector. Op dit moment hebben schadeherstelbedrijven het echter erg zwaar. Dat zien we in de coronamonitor van FOCWA en horen we elke dag uit de gesprekken met onze leden. De verhoging van de subsidieregeling is dan ook meer dan welkom om toekomst te kunnen bieden aan een nieuwe generatie vakmensen.”
 
Schadeherstel leer je niet in de schoolbanken, maar op de werkplaats en in de spuitcabine. Dat is volgens FOCWA ook één van de redenen waarom de schadeherstelsector significant meer BBL- leerlingen kent dan andere technische sectoren. Uit onderzoek blijkt ook dat een subsidieregeling voor FOCWA-leden niet de belangrijkste reden is om praktijkleerplaatsen aan te bieden, maar ze is wel voor de helft van de werkgevers van invloed op het aantal praktijkleerplaatsen dan zij aanbieden. FOCWA pleitte daarom vorige week nog -met succes - bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor een uitbreiding van deze regeling zodat schadeherstelbedrijven extra ondersteuning ontvangen voor het opleiden van leerling-medewerkers. Want de rol van het bedrijfsleven is essentieel bij het opleiden van vakmensen. 
 
 
Meer informatie over het Nationaal Programma Onderwijs vindt u hier.
 
Geplaatst op 23-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: