Helft Nederlanders kijkt na verbouwing niet naar opstalverzekering

In de afgelopen drie jaar heeft ruim driekwart van de Nederlanders hun huis en/of tuin verbouwd. De meeste verbouwingen (74%) vonden plaats tijdens de coronacrisis. Bij slechts 33% van de Nederlanders was de opstalverzekering na de verbouwing nog passend bij de woning. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Hoewel voor één derde van de verbouwers waardevermeerdering van hun huis de reden is van de verbouwing, heeft bijna de helft van de Nederlanders na de verbouwing niet naar zijn of haar opstalverzekering gekeken. 


Garantie onderverzekering kan vervallen bij niet doorgeven verbouwing
Vooral eigenaren van een koopwoning hebben in de afgelopen drie jaar één of meerdere veranderingen gedaan aan hun huis of tuin (83%), ten opzichte van huurders (68%). Bij de meeste verbouwingen (66%) die in de afgelopen drie jaar zijn gedaan, gaat het om kleine verbouwingen, zoals een nieuwe vloer of stucwerk. Vooral Nederlanders met koophuizen doen grote verbouwingen. Huurders doen daarentegen vaker kleinere verbouwingen. Slechts 44% van de mensen die een kleine verbouwing heeft gedaan, heeft naar hun opstalverzekering gekeken. Van de mensen die een grote verbouwing hebben gedaan, zoals het vervangen van de keuken of het installeren van een dakkapel, heeft 64% naar hun opstalverzekering gekeken.


Volgens Arno Baas, verzekeringsexpert bij Pricewise, bestaat er veel onwetendheid over de waardevermeerdering van woningen. “Veel mensen denken dat een kleine verbouwing weinig invloed heeft op de waarde van hun huis of tuin, waardoor zij het checken van hun opstalverzekering na de verbouwing achterwege laten. Hiermee maken zij een grote vergissing”, geeft Baas aan. “Zowel een kleine als grote verbouwing kan leiden tot een grote stijging in de waarde van je woning. Vergeet je je opstalverzekering aan te passen en verzeker je je daardoor voor een lager bedrag dan de woningwaarde? Dan is dat doorgaans geen probleem. Bij de meeste verzekeraars heb je garantie tegen onderverzekering. Maar wanneer je verbouwd hebt en dit niet hebt doorgegeven aan je verzekeraar, kan het zo zijn dat deze garantie komt te vervallen. Bij schade krijg je dan niet het volledige bedrag uitgekeerd.”


Thuiszitten zorgt voor meer tijd en behoefte aan verandering
Nederlanders die hebben verbouwd in de coronacrisis geven vaker aan dat thuiszitten de oorzaak was van de verbouwing. Zo had 18% opeens meer tijd en wilde 15% door het vaker thuiszitten iets anders. Voor de meeste Nederlanders die verbouwden in de afgelopen drie jaar (44%) stond de verbouwing al langer op de planning. Ruim één derde geeft aan dat er is verbouwd om waarde toe te voegen aan het huis. Zo zijn huizen en/of tuinen groter, praktischer en/of mooier gemaakt. Verduurzaming van de woning was voor 22% van de Nederlanders de reden van hun verbouwing.

Bron: Pricewise
Geplaatst op 16-02-2021

< Vorige


Share on: