Hans de Hoog: Ik ben optimistisch, maar ook behoedzaam

Een jaar geleden brak corona uit. Geen van ons had vermoed dat de impact van het coronavirus zo groot zou zijn. Wat het coronatijdperk ons gebracht heeft? We stelden de markt een aantal vragen over de impact die corona heeft op ons persoonlijk, op de bedrijven waar we werken en op onze markt. De komende periode kunt u in de nieuwsbrieven lezen hoe branchegenoten deze periode ervaren. Vandaag Hans de Hoog van Lengkeek.

Leeftijd: 57 
Bedrijf: Lengkeek
Functie: Algemeen directeur 
Sinds: 2010
 
Welke impact heeft corona op de branche? 
Daar zitten binnen de expertisebranche behoorlijke verschillen in. Bij Lengkeek is het expertisewerk (brand, techniek, aansprakelijkheid, varia, specials) – geheel tegen de verwachtingen van maart 2020 in – min of meer op peil gebleven. De taxatiepoot heeft het met name bij de eerste lockdown moeilijker gehad.   

Zijn er voor de branche ook positieve consequenties? Zo ja, welke?
De moeilijkheden die de pandemie veel mensen en bedrijven bezorgt, maken het lastig om echt ergens positief over te zijn. Waar ik wel van onder de indruk ben, is de kracht en bereidheid tot omschakeling bij de mensen bij met name de eerste lockdown. De huidige situatie vergt nog eens veel veerkracht, en alhoewel de coronamoeheid toeslaat blijken mensen toch in staat door te zetten.
 
Heeft corona negatieve consequenties voor de branche?
Bij diverse bedrijven en branches binnen de expertisebranche is de omzet sterk gedaald en hier en daar ontstaat het beeld dat fysieke expertises minder nodig zijn. Niets is minder waar. Ja, veel zaken kunnen door beschikbare technologie vaker op afstand worden gedaan. Maar elke schadegebeurtenis die impact heeft op levens, mensen en bedrijven vraagt om persoonlijke aandacht. 

Wat zijn de positieve gevolgen van corona voor uw bedrijf?
Zoals in veel bedrijven zijn we wat eerder dan gepland aan de slag gegaan met een nieuwe visie op kantoorbezoek en huisvesting.
 
Wat zijn de negatieve gevolgen van corona voor uw bedrijf?
Het gebrek aan ‘echt’ persoonlijk contact met onze opdrachtgevers wordt gemist, van beide kanten. Dat maakt in verbinding blijven met je opdrachtgevers wel lastig. Maar goed, dat geldt voor iedereen.  
 
Welke impact heeft corona op uw collega’s/medewerkers? 
Gelukkig hebben we binnen ons bedrijf geen ernstig zieken of erger gehad. Het gebrek aan collegiale verbondenheid speelt ons parten. We doen er veel aan om met elkaar in contact te blijven, en dat lukt ook wel. Maar de echte collegiale/sociale contacten ontberen we.

Welke impact heeft corona op u persoonlijk? 
Niet bijzonder. Natuurlijk ziet mijn sociale leven er anders uit, maar ik kan me daar goed in schikken. Ik relativeer het maar: anderen worden op allerlei manieren hard getroffen in deze crisis, en ik tot nu toe nog niet.
 
Wat is het mooiste dat is voortgekomen uit het ‘coronatijdperk’?
Veel gezinstijd, op een positieve manier!

Hoe ziet u 2021? 
Ik ben optimistisch, maar ook behoedzaam. Optimistisch omdat ik denk dat we op welke verdere pandemieontwikkeling dan ook beter voorbereid zijn dan vorig jaar. En behoedzaam omdat ik het grote plaatje qua economische gevolgen van de crisis niet kan overzien, en welke gevolgen dat heeft voor mij, mijn gezin, mijn bedrijf en onze branche.
 
 
Geplaatst op 02-03-2021

< VorigeVolgende >


Share on: