Allianz start samenwerking met Sea Shepherd voor bescherming van de zee

Allianz heeft zich gecommitteerd aan schone oceanen en kusten, behoud van biodiversiteit en duurzame vispraktijken door een partnerschap aan te gaan met de internationale marine beschermingsorganisatie Sea Shepherd Global.

Het partnerschap heeft in eerste instantie een looptijd van twee jaar en bestrijkt Italiaanse kustgebieden in de Middellandse Zee. Vier Allianz bedrijven zorgen voor de financiering van het nieuw aangekochte schip "Sea Eagle" en haar bemanning, die actief zullen zijn op het gebied van het opruimen van illegaal achtergelaten visnetten - een probleem dat weinig bekend is bij het publiek.

Wetenschappers waarschuwen dat gevoelige marine ecosystemen ernstig worden bedreigd, wat ook grote gezondheids- en economische risico's met zich meebrengt voor miljoenen mensen. Elk jaar belandt tussen vijf en twaalf ton plastic en 640.000 ton visnetten in de oceanen, en volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN wordt tweederde van de oceanen in de wereld al als overbevist beschouwd. Onderzoekers schatten de toegevoegde waarde van de wereldzeeën op 24 triljoen US-dollar uit onder meer toerisme, handel en voedsel.
 
"Met gerichte mariene bescherming zou tachtig procent van de habitat van bedreigde dier- en plantensoorten kunnen worden beschermd. Gezonde oceanen spelen ook een rol bij het opvangen van schadelijke klimaatemissies. Als een verantwoordelijk bedrijf willen we samenwerken met Sea Shepherd om effectieve bescherming van de zee te ondersteunen", zegt Barbara Karuth-Zelle, lid van de Raad van Bestuur voor Operations en IT bij Allianz SE en een gepassioneerd duiker.
 
Giacomo Campora, CEO van Allianz S.p.A., voegt toe: "Bij Allianz Italië zijn we zeer actief in het behoud van het milieu en het aanpakken van de plasticvervuiling in de Middellandse Zee is een gedeelde doelstelling." pagina 2
 
De in de VS gevestigde organisatie heeft een eigen vloot van schepen en werkt nauw samen met overheden en kustbescherming in Afrika, Azië en in toenemende mate Europa. Bemanningen zijn ingezet bij diverse missies om koraalriffen, natuurreservaten en zeezoogdieren te beschermen en de organisatie heeft al honderdduizenden vrijwilligers ingeschakeld om stranden te ontdoen van afval. Kapitein Alex Cornelissen, Executive Director van Sea Shepherd Global legt uit: "Allianz en Sea Shepherd delen een missie, en dat is een schone Middellandse Zee. We willen samenwerken om plastic afval aan te pakken en ook het bewustzijn over illegaal achtergelaten visnetten te vergroten. We zijn ook van plan om nieuwe en nuttige producten te maken van het gebruikte plastic."
 
Het partnerschap is een voortzetting van de duurzaamheidsinspanningen van Allianz. De Groep ondersteunt de verschuiving naar een klimaatvriendelijke economie via ambitieuze klimaat- en milieudoelstellingen in zijn kernactiviteiten en -activiteiten. Allianz heeft toegezegd de uitstoot van broeikasgassen in de eigen beleggingsportefeuille tegen 2050 te hebben teruggebracht tot netto nul, met inbegrip van tussentijdse doelstellingen die al in 2025 zijn bereikt. De broeikasgasemissies van bedrijfsactiviteiten zullen in de komende vijf jaar met 30 procent worden verminderd (ten opzichte van 2019). Daarnaast zullen in de loop van de tijd in meer Allianz-entiteiten plastic wegwerpverpakkingen in kantines worden vervangen door milieuvriendelijke alternatieven, zoals nu al het geval is in het hoofdkantoor in München.
 
Allianz biedt tal van op maat gesneden producten en oplossingen met milieu- of sociale voordelen. Klanten in veel Europese landen kunnen beleggen in duurzame fondsen zoals de Allianz Green Bond, Allianz Positive Chance of Allianz Global Water Fund, aangeboden door Allianz Global Investors.
 
Geplaatst op 30-04-2021

< VorigeVolgende >


Share on: