Daniel de Swaan: Let op, dit is geen sprint maar een marathon

Wat heeft het coronatijdperk ons gebracht heeft? We stelden de markt een aantal vragen over de impact die corona heeft op ons persoonlijk, op de bedrijven waar we werken en op onze markt. In de nieuwsbrieven kunt u lezen hoe branchegenoten deze periode ervaren. Vandaag Daniel de Swaan, CEO bij Meijers Assurantiƫn.

Naam: Daniel de Swaan 
Leeftijd: 48 
Opleiding(en): Economie   aan: UvA
Eigenaar/Werkt bij: Meijers Assurantiën 
Functie: CEO
Sinds: werkzaam bij Meijers vanaf 2005, huidige functie vanaf 2019
 
 
Welke impact heeft volgens u corona op de branche?

In de huidige markt kijken verzekeraars kritisch naar premies en polisvoorwaarden. De combinatie met de economische en maatschappelijke uitdagingen is in sommige gevallen lastig uit te leggen aan onze klanten. Bedrijven die hard geraakt worden door coronamaatregelen hebben daar minder begrip voor.
  

Zijn er voor de branche ook positieve consequenties? Zo ja, welke?

Voor een sector die in het verleden vaak de tijd nam om veranderingen door te voeren, hebben we nu een snelcursus gehad in wendbaarheid. We doen alles digitaal en dat heeft ook in een moeilijke verlengingstijd efficiency voordelen gebracht. Bovendien, deze crisis legt vrij genadeloos zwakheden bloot, ook intern. Dat levert een gevoel van urgentie op.  
 

Wat zijn de positieve gevolgen van corona voor uw bedrijf? 
Ik ben verrast dat door de versnelde en gedwongen digitalisering sommige processen gestroomlijnder lopen. Eigenlijk gestroomlijnder en efficiënter dan voor het coronatijdperk. We ervaren een enorm momentum voor het doorvoeren van allerlei innovatieve digitale ontwikkelingen. 
 

Wat zijn de negatieve gevolgen van corona voor uw bedrijf?
We werken allemaal zo veel mogelijk vanuit huis. Ons vak is een people’s business, dus deze manier van werken maakt het lastiger om nieuwe connecties te maken en bestaande te onderhouden. Dat geldt zeker ook voor het inwerken van nieuwe collega’s. Het bouwen van die persoonlijke relaties is echt een kernwaarde van ons. Dat moeten we nu dus op een andere manier zien te doen. 
 
Welke impact heeft corona op uw collega’s/medewerkers?

Ik denk dat alle werkenden in Nederland met dezelfde thema’s te maken hebben. We missen onze collega’s, we worstelen met de balans tussen werk en thuis en de dagen gaan op elkaar lijken. Toch zie ik ook lichtpuntjes, want we zijn minder afgeleid door sociale afspraken en we besparen veel reistijd waardoor meer focus ontstaat. We doen ons best om het groepsgevoel in stand te houden via allerlei digitale middelen. Onze teams hebben dagelijks een dagstart en we hebben een tweewekelijkse townhall meeting met alle medewerkers tegelijkertijd. We hebben een eindejaarsfeest digitaal gevierd met een voorbereidende drive-thru, we hebben koffiemomenten, we bieden sport en ontspanning aan en we geven veel trainingen, ook aan elkaar. 
 

Welke impact heeft corona op u persoonlijk?
Mijn beleving van dit coronatijdperk is een beetje gefaseerd verlopen. De eerste tijd overviel het me en was ik bezorgd om wat er zou kunnen gebeuren met de mensen om mij heen. De zorgen zijn ook wat meer naar de achtergrond geraakt in de zomerperiode en ik dacht weer langzaam het ‘normale leven’ op te kunnen gaan pakken. Maar momenteel signaleer ik grote maatschappelijke uitdagingen die we het hoofd moeten bieden. Dit gaat nog jaren impact hebben.
 

Wat is het mooiste dat is voortgekomen uit het ‘coronatijdperk’?
We hebben momenteel veel meer quality time met ons gezin. We leven veel minder langs elkaar heen, eten bijna elke avond met z’n allen en genieten van de leuke dingen die we toch nog kunnen doen. Ik heb nieuwe hobby’s ontdekt, zoals yoga, wielrennen, wandelen, muziek draaien en ik doe online cursussen. Maar ik heb ook oude projecten weer steviger opgepakt zoals koken en Netflix kijken:-). 
 

Hoe ziet u 2021?
Iemand zei mij aan het begin van de uitbraak van de corona-crisis: Let op, dit is geen sprint maar een marathon. Ik zie 2021 nog niet erg rooskleurig. Het is een lange reis, maar op enig moment gaan we dit achter de rug hebben. En ik spreek de hoop uit dat vooral voor jongeren onder ons die tijd weer heel erg snel aan zal breken. Met name hun (sociale) ontwikkeling staat behoorlijk onder druk.
 
Geplaatst op 22-04-2021

< VorigeVolgende >


Share on: