Lex Verëll: Ik ben optimistisch over 2021 en blijf vooruitkijken

Een jaar geleden brak corona uit. Geen van ons had vermoed dat de impact van het coronavirus zo groot zou zijn. Wat het coronatijdperk ons gebracht heeft? We stelden de markt een aantal vragen over de impact die corona heeft op ons persoonlijk, op de bedrijven waar we werken en op onze markt. De komende periode kunt u in de nieuwsbrieven lezen hoe branchegenoten deze periode ervaren. Vandaag Lex Verëll, directievoorzitter bij Nh1816 Verzekeringen.

Naam: Lex Verëll
Leeftijd: 62 jaar 
Opleiding(en): Rechten aan: Universiteit van Amsterdam
Eigenaar/Werkt bij: Nh1816 Verzekeringen
Functie: directievoorzitter
Sinds: maart 1981
 
Welke impact heeft volgens u corona op de branche?
De impact van de coronacrisis voelen we allemaal. Maar het is lastig inschatten welke invloed de crisis heeft op de gehele verzekeringsbranche. Ben je een zakelijke verzekeraar? Dan heb je ongetwijfeld te maken met ondernemers als horecaeigenaren en retailers, die nu al een lange tijd gesloten zijn. Particuliere verzekeringen lopen daarentegen over het algemeen door. Klanten blijven hun auto, huis en inboedel verzekeren.
 
Zijn er voor de branche ook positieve consequenties? Zo ja, welke?
Nh1816 Verzekeringen richt zich enkel op particuliere schadeverzekeringen. Ik beantwoord deze vraag daarom graag vanuit dit perspectief. Verzekeringstechnisch hebben wij in 2020 een heel goed resultaat behaald. We zagen minder auto- en inboedelschades, omdat we zoveel in en om ons huis blijven en de auto veel stilstaat. Er wordt ook minder ingebroken. Voor klanten betekenen deze resultaten in ieder geval dat de premies dit jaar niet hoger worden. Mooi nieuws!
 
Heeft corona negatieve consequenties voor de branche?
Om bij deze vraag ook dichtbij onszelf te blijven: we zagen veel royementen bij onze doorlopende reisverzekering, vanwege de beperkende maatregelen op reizen. Een logisch gevolg. Ook ontstonden er veel vragen bij verzekerden over de dekking van onze reisverzekering in relatie tot hun geboekte reis, die in veel gevallen niet door kon gaan. Dat zorgde voor veel druk op onze schadeafdeling. Dit gold ongetwijfeld ook voor vele andere particuliere verzekeraars. Maar door heldere, vriendelijke communicatie en veelgestelde vragen op onze website konden wij veel onzekerheid wegnemen. Uiteraard met de hulp en deskundigheid van lokale adviseurs. 
 
Wat zijn de positieve gevolgen van corona voor uw bedrijf?
We hebben ervaren hoe flexibel we zijn bij Nh1816 én hoe betrokken al onze medewerkers bij het bedrijf zijn. 
Voor Nh1816 was thuiswerken voor de coronacrisis niet gebruikelijk. Dat veranderde in sneltreinvaart vanaf maart. We zijn van 0% naar bijna 100% thuiswerken gegaan, mede dankzij het snelle handelen en harde werken door collega’s op onze IT-afdeling. Maar natuurlijk is het ook gelukt dankzij het grote aanpassingsvermogen van alle medewerkers. Het werk liep vervolgens heel goed door. En nog steeds. We zijn dit jaar voor de veertiende keer uitgeroepen tot beste particuliere schadeverzekeraar van Nederland, in het Adfiz Prestatie Onderzoek. We behaalden een ongekend hoge NPS score van 90. Volgens veel financieel adviseurs steken wij er met kop en schouders bovenuit. Dat is een enorm compliment, vooral nu! Ik ben trots op al onze medewerkers, die zo betrokken zijn bij Nh1816 en ons hoge niveau kunnen waarborgen.
 
Wat zijn de negatieve gevolgen van corona voor uw bedrijf?
De onderlinge betrokkenheid bij elkaar en het bedrijf: voor Nh1816 is dat heel belangrijk. Nu thuiswerken de norm is, is het soms een uitdaging om dat gevoel vast te houden. We missen het ‘wij-gevoel’ op kantoor. Gelukkig weten collega’s elkaar wel goed te vinden, online of via een telefoontje. En een enkele keer op afstand op kantoor. Maar we hopen natuurlijk dat we elkaar allemaal snel weer kunnen zien en spreken!
 
Welke impact heeft corona op uw collega’s/medewerkers?
De impact is uiteraard groot. Van nooit thuiswerken naar (bijna) volledig thuiswerken is een grote verandering. Het verschilt per persoon hoe je daarmee om kunt gaan. Heb je kinderen die ook thuis zitten of woon je alleen? De persoonlijke omstandigheden van onze medewerkers spelen dus zeker mee in hoe zij de nieuwe situatie oppakken. We proberen bij elkaar betrokken te blijven door regelmatig even te bellen, een berichtje te sturen of door persoonlijk een attentie bij hen thuis te bezorgen. Zoals een bos bloemen of iets lekkers. Om elkaar een hart onder de riem te steken én te laten weten dat we er voor elkaar zijn.
 
Welke impact heeft corona op u persoonlijk?
De coronacrisis heeft zeker invloed op mij persoonlijk, maar gelukkig in mindere mate. Ik en mijn vrouw zijn gezond. We houden rekening met de kwetsbare ouderen in onze omgeving. Ik ben als een kapitein op het schip dagelijks op kantoor te vinden. In mijn kamer kan ik namelijk goed afstand houden. Maar natuurlijk blijf ik te allen tijde voorzichtig.
 
Wat is het mooiste dat is voortgekomen uit het ‘coronatijdperk’?
We zien dat we bij Nh1816 al heel ver zijn met digitaliseren en automatiseren van onze systemen. In deze crisis is dat een groot voordeel! Dit jaar staat in het teken van de uitrol van ons Portaal 2.0, waarmee we nog efficiënter kunnen samenwerken met financieel adviseurs.
 
Hoe ziet u 2021?
Ik ben optimistisch over 2021 en blijf vooruitkijken. Het zou geweldig zijn als we ergens in de zomermaanden afscheid kunnen nemen van het virus.
 
Voor ons bedrijf blijf ik ook optimistisch. Per jaar groeien we met 10%; dat willen we vasthouden. Bovendien kijk ik uit naar de start van de bouw van ons nieuwe kantoorpand! Volgens onze planning gaat de eerste paal in mei de grond in, op het veld achter ons huidige kantoorpand in Oudkarspel. We blijven bij onze roots. 2021 wordt een spannend jaar met vele nieuwe uitdagingen, waar we samen weer onze schouders onder zetten.
Geplaatst op 09-04-2021

< VorigeVolgende >


Share on: