Aantal leerwerkplekken in schadeherstel-sector onder druk door COVID-19

Uit een onderzoek van brancheorganisatie FOCWA blijkt dat door de coronacrisis bij twee derde van de schadeherstelbedrijven het aantal beschikbare BBL-plekken voor het komende schooljaar afhankelijk is van de marktomstandigheden. De brancheorganisatie roept haar leden op om te blijven investeren in het opleiden van de vakmannen en -vrouwen van de toekomst.

Uit de coronamonitor van FOCWA (11 februari 2021) blijkt dat 2 op 5 ondernemers in de schadeherstelsector aangeven op dit moment verliesgevend te zijn. Een kwart van de bedrijven vreest ook door de economische omstandigheden personeelsleden te moeten ontslaan. Deze trend lijkt zich nu ook door te zetten in de beschikbaarheid van het aantal leerwerkplekken. Zo geeft maar 64% van het aantal ondervraagden aan dat zij het komende schooljaar enkel een BBL-student kunnen opleiden tot autoschadehersteller of autospuiter als de economische omstandigheden dit toelaten. Eén derde van de bedrijven kiest er wel voor om in ieder geval leerlingen op te leiden. FOCWA roept al haar leden op om ondanks de crisis toch te blijven investeren in het opleiden van jongeren. Want zij zijn de toekomst voor ons vakgebied en absoluut noodzakelijk om in die toekomst in te kunnen blijven spelen op de toenemende complexiteit van voertuigen.


Femke Teeling, directeur FOCWA: “Schadeherstelbedrijven ondervinden momenteel bijzonder veel hinder doordat er veel minder verkeer op de weg is, en er dus veel minder schades worden gereden. Een deel van onze achterban geeft aan hierdoor ook verliesgevend te zijn. En dit heeft onlosmakelijk consequenties voor het aantal leerwerkplekken bij deze bedrijven. Toch merken we bij een groot deel van onze bedrijven de bereidheid om jongeren die in het vak willen stappen op te leiden. We roepen deze jongeren dan ook op om zich in te schrijven bij een ROC dat schadeherstelopleidingen aanbiedt. Want het investeren in jongeren is voor FOCWA essentieel. Wij stellen dan ook -met succes- alles in het werk om leerlingen, ouders & scholen te ondersteunen in het zoeken en vinden van een geschikte leerwerkplek. We laten niemand vallen!”


En een toekomst is er zeker weggelegd voor deze jongeren. Zo geeft 78% van de ondervraagde FOCWA-bedrijven aan de komende vijf jaar minimaal één nieuwe medewerker aan te werven. Bijna alle respondenten onderstrepen in hetzelfde onderzoek dat er wel degelijk nog een toekomst is weggelegd voor de nieuwe generatie schadeherstellers die nu instromen.


Via www.ikwordschadehersteller.nl vinden jongeren en hun ouders inspiratie en informatie over het schadeherstelvak. Op www.stagemarkt.nl kunnen herstelbedrijven hun BBL-leerplekken aanbieden.

Geplaatst op 04-05-2021

< VorigeVolgende >


Share on: