Daling verkoop nieuwe elektrische auto’s

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) maakt zich zorgen over het krimpende marktaandeel van EV's. In de periode januari tot en met april is het aandeel van batterij elektrische auto's in de markt voor nieuwe personenauto's gedaald van 8,6% in 2020 naar 6,6% in 2021. Ook de lease-sector ziet dat de opkomst van EV’s, zowel in zakelijke als private lease, stagneert.

VNA schrijft in haar nieuwsbrief dat een belangrijk deel van de terugval in nieuw geregistreerde EV’s zit in de dalende inzet van nieuwe elektrische leaseauto’s. Vooral de zakelijke leasemarkt was de afgelopen jaren een belangrijke aanjager voor elektrificatie. Door de coronapandemie is de markt voor nieuwe auto's gedaald. De verhoging van de bijtelling op nieuwe batterij elektrische auto’s, van 8% in 2020 naar 12% in 2021, helpt daarbij niet.

EV ook in private lease geremd
In het afgelopen jaar was er voor elektrische auto’sdoorbraak in private lease. De combinatie van een groeiend aanbod EV’s en overheidssubsidie deed het aandeel batterij elektrisch in 2020 in private lease stijgen tot naar schatting 11%. Deze ontwikkeling is in 2021 abrupt afgeremd. Al in de eerste week van januari was het subsidiebudget voor dit jaar op. Gevolg is dat in de periode januari tot en met april 2021 het aandeel elektrisch in nieuwe private leaseauto’s is gedaald tot zo’n 4%.

Geplaatst op 11-05-2021

< VorigeVolgende >


Share on: