Schuurinbraken in winter met 12 procent toegenomen

Ondanks dat we door corona vaker thuis waren, is het aantal inbraken in schuren, boxen en garages afgelopen winter flink toegenomen. Tussen oktober 2020 en maart 2021 vonden er 6.756 inbraken plaats: een stijging van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de provincie Utrecht nam het aantal inbraken zelfs toe met 44,5 procent. Dit blijkt uit nationale politiedata die vergelijkingssite Independer in kaart heeft gebracht.

Grootste stijging in Utrecht en Overijssel
In 8 van de 12 provincies nam afgelopen winter het aantal inbraken toe in schuren, garages en boxen. De grootste stijging was te zien in Utrecht (+44,5 procent) maar ook in Overijssel (+40,7 procent) werden opvallend meer meldingen gedaan dan vorig jaar. “Deze stijging laat zien dat goede sloten op garages en schuren echt een noodzaak zijn”, zegt Eelko van Dijk verzekeringsexpert van Independer.   


Inboedelverzekering dekt inbraak 
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. "Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. "Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”


Kwart schuurinbraken vindt plaats in Zuid-Holland
In absolute aantallen werden afgelopen winter het vaakst schuurinbraken gepleegd in Zuid-Holland. Binnen de provincie werd er tussen oktober 2020 en maart 2021 in totaal 1.713 keer ingebroken in schuren, boxen en garages, wat neerkomt op 25,4 procent van alle inbraken in Nederland. Ook in Noord-Brabant (1.221) werden bovengemiddeld veel meldingen gedaan van inbraken in schuren.


Inwoners van Kerkrade meeste risico
Van oktober 2020 tot en met maart 2021 werd er - per huishouden - het vaakst ingebroken in Kerkrade. In deze Limburgse gemeente was de kans op een inbraak 343,3 procent groter dan gemiddeld. De top 5 gemeenten met het grootste risico op een inbraak in een schuur, box of garage is als volgt:

  1. Kerkrade, Limburg (+343,3 procent)
  2. Gennep, Limburg (+276,5 procent)
  3. Gulpen-Wittem, Limburg (+243,6 procent)
  4. Vlaardingen, Zuid-Holland (+200,1 procent)
  5. Waddinxveen, Zuid-Holland (+191,4 procent)

Lees hier meer informatie over het aantal schuurinbraken per gemeente.

Geplaatst op 10-05-2021

< VorigeVolgende >


Share on: