Verbond start onderzoek naar kwalijke praktijken belangenbehartigers

Er zijn nog steeds belangenbehartigers die geen of onvoldoende informatie aanleveren waardoor er vertraging ontstaat rond de afhandeling van het bloedbad in Alphen aan den Rijn. Aangezien dit niet in het belang van het slachtoffer is, gaat het Verbond onderzoeken hoe vaak slachtoffers voor de tweede keer slachtoffer worden door kwalijke praktijken van belangenbehartigers.

Dit onderzoek wordt gestart naar aanleiding van de antwoorden op Kamervragen die onlangs gesteld zijn over de afhandeling van het bloedbad in Alphen aan den Rijn en vragen over de afhandeling van medische schade. Helaas herkennen verzekeraars het beeld uit de beantwoording van de Kamervragen door demissionair minister Tamara van Ark.

In de beantwoording wordt terecht aangegeven dat het belang van het slachtoffer voortdurende aandacht en inzet vraagt. Met het Nationaal Keurmerk Letselschade wil De Letselschade Raad zorgen voor een goede kwalitatieve belangenbehartiger van slachtoffers. Ook zij hebben kwalijke praktijken op de agenda staan. Het Verbond realiseert zich terdege dat er ook veel goede belangenbehartigers met kennis van zaken zijn. Om kwalitatief goede belangenbehartiging te waarborgen verwijzen Slachtofferhulp Nederland (en verzekeraars) slachtoffers daarom voor een gekwalificeerde belangenbehartiger altijd naar het Nationaal Keurmerk Letselschade (NKL). Het Verbond vindt dat een goede eerste stap. Dit is echter nog niet voldoende, omdat inschrijving in het Keurmerk geen verplichting is. Daarom start het Verbond dit onderzoek.
 

‘Onvermijdelijke niemand na te dragen redenen’

Minister van Ark bevestigt bovendien in de beantwoording dat de lange duur van de afhandeling van letselschades veelal te wijten is aan onvermijdelijke, niemand na te dragen redenen, zoals medische eindtoestand, re-integratie of onduidelijkheid over de door het ongeval ontstane beperkingen. In een beperkt aantal zaken blijkt niet voortvarend handelen door de belangenbehartiger van het slachtoffer (14%) of verzekeraars (8%) mede een rol te spelen.
 

Kamer Langlopende Letselschadezaken

De beantwoording wijst in de voetnoot bovendien op nieuwe initiatieven zoals de Kamer Langlopende Letselschadezaken (Kamer LLZ). Dit is een van voorstellen van De Letselschaderaad, voortvloeiend uit het onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Het Verbond roept alle partijen, in het bijzonder verzekeraars, om hier gebruik van te maken en geschillen bij deze Kamer neer te leggen.

Bekijk hier de antwoorden op de Kamervragen over medische zaken en over de schadeafhandeling van de slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn.

Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 31-05-2021

< VorigeVolgende >


Share on: