NN Group neemt meerderheidsbelang in verzekeringsmakelaar Heinenoord

NN Group (NN) heeft een overeenstemming bereikt met Qmulus Invest bv en AS Holding bv over de overname van een 70%-belang in verzekeringsmakelaar en serviceprovider Heinenoord, voor een totaalbedrag van 176 miljoen euro. Daarnaast herfinanciert NN de uitstaande schuld aan Heinenoord voor een bedrag van 129 miljoen euro. De overeenkomst omvat tevens een optiestructuur om de resterende 30% van de aandelen binnen vier jaar, na afronding van de transactie, door NN te laten overnemen.

Heinenoord is een van de grootste verzekeringsmakelaars en serviceproviders op de Nederlandse verzekeringsmarkt en biedt onder meer polisadministratie, acceptatiediensten en schadebehandeling aan. De onderneming groeit snel, zowel in omzet als marge, en is actief als verzekeringsadviseur, volmachtbedrijf en beursmakelaar voor een breed scala aan schadeverzekeringsproducten. Heinenoord werkt met diverse verzekeraars samen en bedient zowel de mkb- als de retailmarkt. Daarnaast is Heinenoord actief als serviceprovider met een uitgebreid netwerk van ongeveer 500 onafhankelijke adviseurs. De bijdrage van de onderneming aan het genereren van werkkapitaal van NN komt in 2023 naar verwachting uit op ongeveer 25 miljoen euro per jaar. Dit bedrag groeit de komende jaren naar verwachting aanzienlijk. 


David Knibbe, CEO NN Group: 'NN gelooft sterk in de toekomst van de intermediaire adviesmarkt en de toegevoegde waarde van onafhankelijk advies voor klanten. Het overgrote deel van de distributie van schadeverzekeringen verloopt in Nederland via het intermediaire kanaal. De verzekeringsmarkt verandert snel met nieuwe klantproposities, consolidatie in distributie en digitalisering. Tevens is er een toenemend belang van volmachten en serviceproviders, die een breed scala aan verzekeringsdiensten aanbieden. Aangezien Heinenoord een actieve rol speelt in de waardeketen tussen klanten, traditionele makelaars en verzekeringsmaatschappijen, versterkt deze overname onze distributiemogelijkheden en verstevigt het onze leidende positie op de Nederlandse schadeverzekeringsmarkt. NN is vastbesloten om de succesvolle strategie van Heinenoord voort te zetten en te groeien naar een top 5 positie in Nederland. Heinenoord zal zijn onafhankelijke positie als verzekeringsmakelaar behouden, en zal zich blijven inzetten om langdurige klantrelaties en partnerschappen te onderhouden.’ 


Bij de afronding zal NN een financiële verplichting van ongeveer 85 miljoen euro opnemen in verband met de optionele overname van de resterende 30% van de aandelen. De transactie, inclusief de optie op de resterende aandelen, zal naar verwachting een negatief effect hebben op de Solvency II-ratio van NN van ongeveer 4%-punten. De transactie heeft een verwacht hoog enkelcijferig rendement op investering en zal worden gefinancierd uit bestaande kasmiddelen. Het dividendbeleid en het aandeleninkoopprogramma van NN zullen niet worden beïnvloed. 


De overname is afhankelijk van goedkeuring door toezichthouders en de antitrustwetgeving en zal naar verwachting eind 2021 worden afgerond.

Geplaatst op 08-07-2021

< VorigeVolgende >


Share on: