Verbond: eerste schatting schadebedrag noodweer 18 juni is 37 miljoen euro

Uit een eerste schatting van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het schadebedrag door het noodweer op 18 juni ongeveer uitkomt op 37 miljoen euro. Het noodweer was vooral in de plaatsen Leersum, Bergen en Alkmaar. Weersextremen in juni zoals het noodweer en de hevige regenval in Limburg van afgelopen dinsdag zorgen steeds vaker voor meer schade aan huizen, bedrijfsgebouwen en voertuigen.

Het noodweer van 18 juni veroorzaakte schade op particuliere én zakelijke inboedel-, opstal-, auto- en motorverzekeringen. Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp verleent na calamiteiten zoals brand en extreem weer, rukte maar liefst 114 keer uit.  


De meeste verzekerde schades werden geclaimd op particuliere woonverzekeringen (25 miljoen euro). Op de tweede plek zien we het schadebedrag van particuliere motor- en autoverzekeringen (9 miljoen euro). Zakelijke gebouwverzekeringen staan op een derde plek met 2 miljoen euro. Tenslotte zien we op de vierde plek zakelijke auto- en motorverzekeringen (1 miljoen euro schade). Verzekeraars zien niet alles, zo zijn veel oudere auto's alleen WA-verzekerd en was er ook veel schade aan gemeente-eigendommen zoals straatmeubilair en bomen. 


Meeste schades per gemeente
Het noodweer veroorzaakte de meeste schade in de gemeente Utrechtse Heuvelrug (onder andere Leersum), waar een valwind plaatsvond. In totaal is in deze gemeente naar schatting 7,3 miljoen euro verzekerde schade veroorzaakt. Ook in Hoogeveen was er sprake van veel verzekerde schade (3,9 miljoen), hier was sprake van wateroverlast en een hagelbui. Op een derde en vierde plaats staan de gemeentes Bergen en Alkmaar. Beide in Noord-Holland, waar sprake was van wateroverlast, met naar schatting 2,5 en 2,2 miljoen euro verzekerde schade.
Geplaatst op 01-07-2021


Share on: