Adfiz anticipeert op digitale weerbaarheid

De afhankelijkheid van digitale processen in de financiële sector neemt toe, net zoals het aantal gerichte cyberaanvallen op financiële organisaties. Adfiz blikt, tijdens het Zakelijk Platform op woensdag 22 september in de expertsessie over DORA met de AFM, vooruit op bestaande en aankomende regelgeving zodat men zich hier tijdig op kan voorbereiden.

De afhankelijkheid van digitale processen in de financiële sector neemt toe, net zoals het aantal gerichte cyberaanvallen op financiële organisaties. Tijdens de coronacrisis heeft digitalisering in het dagelijkse werk een enorme versnelling doorgemaakt. Europa was echter voor corona al hard aan het werk met een verordening om de digitale weerbaarheid van ondernemingen in de financiële sector te vergroten (DORA).

Digitale weerbaarheid
Met DORA werkt Europa aan harmonisering van de versnipperde regels binnen de EU ten aanzien van digitale weerbaarheid. Er worden eisen voorbereid voor het IT-risicomanagement, IT-incidenten, periodieke weerbaarheidstesten en de beheersing van risico’s bij uitbesteding. Omdat het gaat om een Europese verordening zijn de regels bij invoering direct in Nederland van toepassing (verwachte invoering is begin 2023).


In de expertsessie gaan AFM en Michael Mackaaij (lid van de Adfiz Ledenraad, eigenaar/directeur van Verne Business Excellence en voorzitter van Contactgroep Automatisering) in gesprek over bestaande en verwachte nieuwe eisen aan de digitale weerbaarheid van je advieskantoor. In de sessie krijg je antwoord op vragen als:

  • Welke eisen worden nu reeds gesteld aan digitale weerbaarheid?
  • Wat betekent het principe informatiebeveiliging voor een advieskantoor?
  • Welke risico’s van uitbesteding moeten goed worden beheerst?
  • Welke nieuwe of afwijkende normen verwacht de AFM als DORA ingevoerd wordt?


Programma
Het Zakelijk Platform in Nieuwegein staat plenair in het teken van 'hybride werken na corona'. Het evenement is zelf ook hybride, wat betekent dat men elkaar voor het eerst sinds corona weer fysiek op een evenement gaat ontmoeten. Andere plenaire en expertsessies gaan in op:

  • Prinsjesdag (plenair);
  • Corona en hybride werken (plenair);
  • Goed werkgeverschap en (verplicht) vaccineren;
  • Klimaatrisico’s en jouw verzekeringsadvies na de overstromingen in Limburg;
  • Verzuim ontzorgverzekering.
Zie voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven de website van Adfiz
Bron:Adfiz
Geplaatst op 10-09-2021


Share on: