Amsterdam en Rotterdam goed voor 1 op de 10 verkeersongevallen

De bewoners van de grote steden zijn de grootste brokkenpiloten in het verkeer. In 2020 werden ruim 103.000 verkeersongevallen geregistreerd in Nederland. 10,9% van deze ongelukken zijn te herleiden naar slechts twee gemeenten: Amsterdam en Rotterdam. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Op provinciaal niveau werden de meeste incidenten gemeld in Zuid-Holland. Een kwart van alle verkeersongevallen in Nederland vond hier plaats. Op gemeentelijk niveau vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Rotterdam. Hier werden 6.280 verkeersongevallen geregistreerd waar een of meerdere verkeersdeelnemers bij betrokken waren. 


Dit is de top 5 van gemeenten met de meeste geregistreerde ongelukken in het verkeer:

  1. Rotterdam (6.280 verkeersongelukken)

  2. Amsterdam (4.978 verkeersongelukken)

  3. Den Haag (4.480 verkeersongelukken)

  4. Utrecht (2.441 verkeersongelukken)

  5. Haarlemmermeer (1.858 verkeersongelukken)

Op provinciaal niveau werden de meeste verkeersongevallen geregistreerd in Zuid-Holland (26.056), gevolgd door Noord-Holland (16.592) en Noord-Brabant (14.168).


Meeste ongevallen in Ouder-Amstel
Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval het grootst in het Noord-Hollandse Ouder-Amstel. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 24 ongelukken gemeld. Dit is vier keer hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. 

Ook in de gemeenten Midden-Delfland (18,8), Eemnes (15,8) en Oostzaan (15,1) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners hoog. 


Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank werden geraakt. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor. 


Zonde voor de schadevrije jaren
De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “​​Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”


Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: “Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren opnieuw autoverzekeringen te vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten.”

Geplaatst op 04-10-2021

< VorigeVolgende >


Share on: