Duizenden (land)bouwvoertuigen mogen vanaf 1 januari de weg niet meer op

Eerder dit jaar heeft Diks Verzekeringen al gemeld dat, een maand na het invoeren van de kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), slechts 2% van de MMBS geregistreerd was. Wanneer er, zonder kenteken(bewijs), toch met het voertuig op de openbare weg gereden wordt, riskeert de eigenaar een boete.

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een kentekenregistratieplicht voor zowel de MMBS als voor landbouwvoertuigen. Eigenaren hebben tot en met 31 december aanstaande de tijd om het voertuig te registreren. Vanaf 2022 moeten alle MMBS- en landbouwvoertuigen op naam gezet zijn. Zonder kentekenbewijs mogen deze voertuigen vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op. De eigenaar is verplicht om de kentekenplaat op het voertuig te monteren. 

Registratie blijft flink achter - RDW luidt de noodklok 
Uit cijfers van de RDW blijkt dat eind september bijna de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd was. De RDW ziet de aanvragen in de laatste weken wel toenemen, maar is bang dat niet alle voertuigen voor 1 januari 2022 geregistreerd zullen zijn. De achterstand is het grootst bij de MMBS-en. Hiervan was eind september slechts 40% geregistreerd. Hierbij gaat het om voertuigen zoals graafmachines, veegwagens en heftrucks. Eigenaren van deze groep voertuigen lijken zich er niet van bewust te zijn dat het voertuig geregistreerd moet worden.  


Voertuig(en) gemakkelijk online te registreren 
Mensen die in het bezit zijn van een landbouwvoertuig of een MMBS kunnen het voertuig registreren via de website van de RDW, hiervoor is een speciale pagina gemaakt. De kosten van de registratie zijn € 18,-. 


Voor degenen die twijfelen of hun voertuig geregistreerd moet worden, staat er op deze pagina een keuzehulp die aangeeft of de registratieplicht ook voor uw voertuig geldt.


Tot en met 31 december 2021 is er geen RDW-keuring of -schouw nodig. Wanneer de registratie na 31 december 2021 uitgevoerd wordt, dan is er wel een RDW-keuring of -schouw nodig. De kosten hiervan zijn minimaal € 140,-. Dat wil zeggen dat de kosten hoger zijn en het meer tijd kost om het voertuig te registreren. Het is dus van belang dat dit zo snel mogelijk gedaan wordt. Het advies van de RDW luidt: “Vraag nu de registratie aan, zodat het kentekenbewijs voor 1 januari binnen is. Dan kan de eigenaar ook vanaf 1 januari gewoon de weg op met het voertuig, zodat het werk door kan gaan.” 

 

Kenteken doorgeven na registratie 
Nadat het voertuig geregistreerd is, is het van belang dat het kenteken wordt doorgegeven aan de verzekeraar of tussenpersoon. De voertuigen dienen als WA-verzekerd te worden aangemeld bij de RDW. 

 

Over Diks Verzekeringen  
Diks Verzekeringen werd in 1970 opgericht door Paul Diks. Het bedrijf uit IJsselstein heeft inmiddels ruim 48 medewerkers in dienst en helpt consumenten al meer dan vijftig jaar met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Diks Verzekeringen begon in 1990 met het aanbieden van speciale oldtimerverzekeringen en was met de lancering van Diks.nl (1997) een van de eerste Nederlandse aanbieders van online autoverzekeringen. Sinds 2018 is Diks.nl onderdeel van Voogd & Voogd Groep. Dit jaar is Voogd & Voogd gefuseerd met de Heilbron Groep. 

Geplaatst op 02-12-2021

< VorigeVolgende >


Share on: