Natuurrampen veroorzaakten in 2021 voor 248 miljard euro aan schade

In 2021 hebben natuurrampen gezorgd voor een schadebedrag van totaal 248 miljard euro (280 miljard dollar), dat heeft de Duitse herverzekeraar Munich Re berekend. Alleen al met de watersnoodramp die in juli van het afgelopen jaar in grote delen van Belgiƫ, Duitsland en Nederland een verwoestend effect heeft gehad, was een schadebedrag van ruim 47 miljard euro gemoeid.

Volgens Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, is 2021 het op een na duurste jaar ooit voor verzekeraars. Het grootste deel van de kosten komt door de schade door natuurrampen. Veel van de natuurrampen worden gezien als het gevolg van de klimaatverandering. De klimaatbescherming wordt steeds groter belang. Bedrijven zullen zich meer moeten aanpassen aan de toenemende weerrisico's en van de klimaatbescherming ook hun prioriteit maken.
 
De financiële schade die werd veroorzaakt door stormen, overstromingen, natuurbranden en aardbevingen in de twee voorgaande jaren lag aanzienlijk lager, met ruim 185 miljard euro in 2020 en 146 miljard euro in 2019. De tsunami en de aardbeving in Japan van 2011, met de daaruit volgende kernramp in Fukushima, blijft met ruim 286 miljard euro als natuurramp ver bovenaan staan.
 
De wereldwijde rampen kostten vorig jaar het leven van circa 10.000 mensen. Alleen al in Europa verwoestten de stormen in juli honderden huizen, bruggen en wegen en kwamen er 220 mensen om het leven, de meeste overledenen waren in West-Duitsland te betreuren. Bij de vulkaanuitbarsting van de Cumbre Vieja op het Spaanse eiland La Palma van september tot en met december zijn 3.000 huizen onder de lava en as bedolven. Naar verwachting is van de schade rond de 850 miljoen euro (1 miljard dollar) slechts een klein deel verzekerd.
 
Van de 248 miljard euro schade uit 2021 was rond de 120 miljard verzekerde schade. Het verschil tussen de schade en het verzekerde bedrag is wel iets afgenomen, omdat vorig jaar extreem veel schade werd aangericht in de Verenigde Staten en de verzekeringsgraad in de rijkere land hoger ligt dan in de armere landen.
 

Orkaan Ida die aan het einde van de zomer rondwaarde in de Verenigde Staten was vorig jaar de duurste natuurramp. Deze dodelijke en destructieve Atlantische orkaan van categorie 4, is de op een na meest schadelijke en intense orkaan ooit die de Amerikaanse staat Louisiana heeft getroffen. Munich Re schat de financiële schade van deze tropische cycloon op ruim 57 miljard euro, waarvan de kosten voor de verzekeraars zijn geraamd op bijna 32 miljard euro. Op de tweede plaats staat de watersnoodramp die in juli grote delen van België, Duitsland en Nederland verwoestte, deze schade wordt geschat op 54 miljard euro, waarvan ongeveer 13 miljard verzekerde schade is. De zware winterse storm van februari 2021 in de Amerikaanse staat Texas veroorzaakte voor 30 miljard dollar aan schade, waarvan circa 5 miljard verzekerd is. Die ramp staat hiermee op de derde plaats van grootste natuurrampen uit 2021.
Geplaatst op 11-01-2022

< VorigeVolgende >


Share on: