Verbond kijkt uit naar uitspraak over vervolging bij verzekeringsfraude

Deze week speelde voor het gerechtshof in Den Haag in een drietal zaken de vraag of het Openbaar Ministerie (OM) verdachten mag vervolgen op basis van een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van verzekeraars naar verzekeringsfraude. Het Verbond kijkt uit naar de uitspraak die over twee weken wordt verwacht.

De rechtbank oordeelde eerder dat het OM in deze zaken niet-ontvankelijk was. Tegen dat oordeel ging het OM in hoger beroep.

Juridisch oordeel
Doel van de rechtszaken is om een juridisch oordeel te krijgen van het Gerechtshof over de privaat-publieke samenwerking tussen verzekeraar en het OM. En meer specifiek: of de dossiervorming door fraudeonderzoekers van private partijen voldoende en adequaat is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen.  

Experiment
Verzekeraars ontdekten ook in 2020 weer veel gevallen (circa 13.000) van fraude. De strafrechtelijke onderzoeken van veel verzekeringsfraudezaken blijven echter vaak liggen. Het OM heeft daarom samen met de politie en de verzekeringsbranche in 2017 afspraken gemaakt. Doel daarvan is om te onderzoeken hoe de expertise en capaciteit van verzekeringsmaatschappijen kan worden ingezet voor zaken waarin verzekeringsfraude wordt vermoed.
 
Bron: Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 14-01-2022

< VorigeVolgende >


Share on: