EU-landen sturen cyberexperts naar Oekraïne

Zes EU-landen sturen een team van cyberbeveiligingsdeskundigen naar Oekraïne om te helpen omgaan met cyberdreigingen nu Rusland de twee afgescheiden regio's in Oost-Oekraïne formeel heeft erkend. Dit heeft de plaatsvervangende minister van Defensie van Litouwen op dinsdag 22 februari bekendgemaakt via persbureau Reuters.

Dit is het antwoord op een verzoek vanuit Oekraïne op maandag 21 februari. Een team van deskundigen vanuit Litouwen, Nederland, Polen, Estland, Roemenië en Kroatië zullen afreizen naar Oekraïne. Het team van cyberdeskundigen bestaat al langere tijd en is opgezet om andere EU-landen, instellingen en partners te helpen om te gaan met cyberdreigingen.

"Oekraïne kan hulp nodig hebben om bepaalde incidenten aan te pakken of om hun infrastructuur te testen op zwakke plekken in de beveiliging", zegt plaatsvervangend minister van Defensie Margiris Abukevicius tegen persbureau Reuters.
 
Volgens de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn het Russische militaire hackers die afgelopen week achter een reeks verdeelde DDoS-aanvallen zaten, waardoor Oekraïense bank- en overheidswebsites kortstondig offline waren. Rusland ontkend elke rol in de DDoS die vorige week dinsdag een relatief beperkte verstoring veroorzaakte.
 
De Britse minister van Defensie Ben Wallace heeft maandag al aangegeven dat Britse cyberexperts samenwerken met Oekraïne om het land te helpen beschermen tegen Russische activiteiten. 
Geplaatst op 23-02-2022

< VorigeVolgende >


Share on: