IFV en Brandweer Nederland onderzochten brandgedrag stoelen

Wat is het verschil in brandgedrag tussen een nieuw type stoel en een conventionele stoel en wat zijn de vlucht- en overlevingsmogelijkheden bij beide typen stoelen? Dit is onderzocht aan de hand van zogenaamde impressietesten. Dit onderzoek is een vervolg op eerdere onderzoeken naar brandveiligheid van meubilair van de Brandweeracademie van het IFV en Brandweer Nederland.

Ten minste 36 procent van de woningbranden begint in gestoffeerd meubilair en matrassen. In 2016 ging de Brandweeracademie een samenwerking aan met een retailer van meubilair met als doel om nieuwe productveiligheidseisen voor meubilair en matrassen te krijgen die de consumentenveiligheid moeten verbeteren.

De retailer heeft recent een stoel ontworpen waarin ander materiaal is gebruikt dan in conventionele stoelen. De Brandweeracademie voerde met beide typen stoelen impressietesten uit. Daarbij werden de nieuwe stoel en de conventionele stoel aangestoken met een sigaret en een crib 5, een kleine stapel houten latjes.


Onderzoeksvragen
In het onderzoek ging het om de volgende vragen:

  1. Wat is het brandgedrag in een ruimte van de nieuwe stoel en van een conventionele stoel van de producent wanneer deze worden blootgesteld aan gebruikelijke ontstekingsbronnen zoals een sigaret of crib 5?
  2. Wat zijn de vlucht- en overlevingsmogelijkheden in een ruimte wanneer daar alleen de nieuwe of de conventionele stoel in brand staat?


Brandgedrag
Uit het onderzoek blijkt dat zowel de conventionele als de nieuwe stoel niet ontbranden tijdens de test met de sigaret als ontstekingsbron. Dit lag in de lijn der verwachting, omdat beide stoelen ontworpen zijn om een dergelijke test (volgens EN 1021-1) te doorstaan. Beide stoelen ontbrandden echter wel met een crib 5 als ontstekingsbron.


Op de conventionele stoel verspreidde het vuur zich vrij snel over de rugleuning, deze was na drie minuten bijna geheel bij de brand betrokken. De piekintensiteit van de brand werd bereikt rond zes minuten. De piek intensiteit van de brand werd bij de nieuwe stoel bereikt rond acht minuten. De nieuwe stoel brand trager en de gemeten piekconcentratie van koolmonoxide en stikstofoxide is ook lager in de testen voor de nieuwe stoel. 


Vlucht- en overlevingsmogelijkheden
Slechts één brandende conventionele stoel in een ruimte van ongeveer 14 m2 waarvan de deur gesloten is, is op zichzelf voldoende om een fatale situatie of levensbedreigende situatie te veroorzaken. De nieuwe stoel geeft gedurende een langere tijd een overleefbare situatie, maar kan nog steeds leiden tot een fatale of levensbedreigende situatie voor de meer kwetsbare doelgroepen bij een ruimte met gesloten deur. Zowel de conventionele als de nieuwe stoel zorgde niet voor een levensbedreigende situatie wanneer de deur van de brandruimte openstond.


Download het rapport impression tests chairs
Impression tests chairs

Bron: IFV
Geplaatst op 15-02-2022

< VorigeVolgende >


Share on: