Oorlog Rusland/Oekraïne vergroot risico's van wereldwijde cyberaanvallen

Cyberaanvallen op bedrijven en overheidsinstellingen zijn toegenomen na de Russische invasie in Oekraïne, waarbij het risico van overloopeffecten van cyberaanvallen tegen niet-primaire doelwitten veel groter is geworden. Er bestaat met name een verhoogd risico voor emittenten die zaken doen in deze landen of met hun regeringen, alsook voor entiteiten of landen die sancties opleggen of geacht worden in te grijpen, aldus Fitch Ratings.

Potentiële doelwitten zijn onder meer kritieke infrastructuur, zoals financiële diensten, overheden en nutsbedrijven. De NotPetya-aanval van 2017 is een voorbeeld van een cyberaanval die het overlooprisico voor entiteiten buiten Oekraïne onderstreept. Die aanval was in eerste instantie gericht tegen Oekraïense overheids- en financiële entiteiten, maar trof uiteindelijk computersystemen over de hele wereld en kostte miljarden dollars aan schade. 

Het huidige conflict versterkt de bredere trend van steeds meer, steeds omvangrijkere en steeds geraffineerdere aanvallen, met de bijbehorende aanzienlijke financiële, reputatie- en juridische risico's voor emittenten. Volgens beveiligingsleverancier SonicWall hebben IT-teams van bedrijven in 2021 623 miljoen ransomware-aanvallen afgehandeld, een stijging van 105% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf meldt een toename van 1.885% in aanvallen op overheidsdoelen, gezondheidszorg (755%), onderwijs (152%) en retail (21%). Uitgevende instellingen die zich richten op cyberveerkracht, voortdurende beoordeling van bedreigingen en bedrijfscontinuïteit/rampenherstel, terwijl ze samenwerken met partners in de sector en hun IT-infrastructuur segmenteren om cyberrisico's te beperken, zouden het best voorbereid moeten zijn om de schade van potentiële aanvallen te beperken.
Bron: Fitch Ratings
Geplaatst op 08-03-2022

< VorigeVolgende >


Share on: