Acta Marine breidt ondersteuning van offshore-windmolenparken uit

Acta Marine heeft een contract ondertekend voor de bouw van twee DP2 Construction Service Operating Vessels van de volgende generatie bij scheepswerf Tersan. De schepen zijn primair gericht op de offshore windbouwmarkt en voeren het SX-216 TWIN-X Stern ontwerp van Ulstein Design & Solutions AS dat exclusief is ontworpen voor Acta Marine.


"Acta Marine groeit mee met de markt voor de bouw van offshore-windenergie en breidt ondersteuning van offshore-windmolenparken uit door deze twee schepen te bestellen en blijft tegelijkertijd een van de leiders op dit gebied. Het speciale SX-216 ontwerp met een TWIN-X achterschip, een geïntegreerd walk-to-work gangway systeem en 3D kraan en zijn hotelachtige accommodatie betekent een volgende stap in het inspelen op de behoeften van de markt," zegt Rob Boer, Managing Director bij Acta Marine. "Dit schip, dat een primeur is op het gebied van offshore-windenergie, zal kunnen varen op dual fuel methanol en MDO/HVO, waardoor de CO2-voetafdruk in de nabije toekomst sterk zal afnemen in combinatie met een batterij-energiesysteem. Bovendien zijn we zeer verheugd dat we een overeenkomst hebben kunnen sluiten met Tersan Shipyard, die bekend staat om zijn kwaliteit en professionalisme."
 
Wendbaarheid in het veld, hoge operabiliteit en werkbaarheid, veilige overdracht van mensen en lading, geoptimaliseerde logistiek aan boord, hoge productiviteit en hoog comfort voor de bemanningen van de bevrachters zijn van eminente waarde bij het ontwerp van dit schip. Met een sterke ESG- en duurzaamheidsfocus ziet Acta Marine methanol als een van de meest haalbare alternatieven om haar koolstofvoetafdruk in de maritieme ruimte te minimaliseren en meer specifiek voor offshore schepen. "Dual fuel methanol aangedreven voortstuwingstreinen scoren hoog in termen van technologische gereedheid en komen in aanmerking voor verdere verbetering naar een single fuel methanol upgrade in een later stadium. Dit maakt het mogelijk om nu al aanzienlijke CO2-reductiemaatregelen toe te passen, terwijl het nog steeds mogelijk is om netto-nul-operaties uit te voeren gedurende de levensduur van het schip," aldus Simon Anink, General Manager bij Acta Marine.
 
De Construction Service Operating Vessel (CSOV) meet 89 meter in lengte, 19 meter in breedte en biedt plaats aan 135 personen in 85 cabines. Het zal worden uitgerust met een door SMST geleverd bewegingsgecompenseerd loopplanksysteem, gemonteerd op een geïntegreerde toren met hoogteverstelling en een personeels-/vrachtlift. Daarnaast beschikt het schip over een SMST 3D-motion gecompenseerde kraan met 6t hefvermogen. De laadruimte is 500 vierkante meter binnen, en 500 vierkante meter buiten. Het vaartuig biedt een efficiënte en veilige loop-overslag van personeel en lading bij aanzienlijke golfhoogten (Hs) tot 3,0 meter.
 
"Wij zijn zeer verheugd dat Acta Marine Tersan heeft gekozen voor dit project. We kijken uit naar de samenwerking en naar de levering van de nieuwe schepen aan de groeiende duurzame energie-industrie," aldus Sakir Erdogan BD-directeur bij Tersan Shipyard.
De nieuwe CSOV's van Acta Marine kunnen opdrachten aannemen bij de inbedrijfstelling en bouw van de installatiefase van offshore windparken en onderhoudstaken uitvoeren op voltooide windparken. De oplevering van de eerste twee schepen is gepland voor Q2 en Q3 2024.
Sinds de baanbrekende introductie van het Walk to Work-schip Acta Orion eind 2015, gevolgd door Acta Auriga en Acta Centaurus, heeft Acta Marine meer dan 150.000 werknemers overgebracht van en naar windturbines en offshore constructies in soms uitdagende weersomstandigheden. Met deze nieuwe state-of-the-art toevoegingen aan de vloot houdt Acta Marine haar goede naam hoog en zet zij haar prominente positie in de offshore windmarkt voort.

Over Acta Marine
Acta Marine is een toonaangevende leverancier van maritieme diensten aan de markten voor offshore wind, kustinfrastructuur en olie & gas. Met haar vloot van 34 schepen bedient Acta Marine een breed klantenbestand over de hele wereld. Acta Marine is eigendom van MerweOord B.V., een Nederlandse familieholding onder zeggenschap van de familie Van Oord, met meer dan 150 jaar ervaring in de maritieme industrie. Acta Marine heeft ~300 mensen in dienst en is gevestigd in Rotterdam (hoofdkantoor) en Den Helder, met vertegenwoordigingen in de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Geplaatst op 17-06-2022


Share on: