In deze vakantielanden meeste kans op verkeersongeluk

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Want het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer. Of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers.


Uitkijken bij de Ooster- en Zuiderburen
In Oostenrijk waren er per 10.000 inwoners 42,8 verkeersslachtoffers. Het gaat dan om zowel gewonden in het verkeer als ongelukken met een dodelijke afloop. Dit aantal is bijna dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde van 21,8 slachtoffers per 10.000 inwoners. Ook bij onze Oosterburen moet je goed uitkijken, want Duitsland staat op twee. Op nummer drie staat Portugal, dat weer wordt gevolgd door onze Zuiderburen in België. “Het is misschien niet het klusje waar je aan denkt als je op vakantie gaat. Maar deze cijfers laten wel zien dat het voor zo’n reis verstandig is om goed te kijken of je nog steeds de beste autoverzekering hebt met een goede dekking”, aldus Independer auto-expert Menno Dijcks.


De top 5 Europese landen met naar verhouding het hoogste aantal verkeersslachtoffers is:

  1. Oostenrijk (42,8 slachtoffers per 10.000 inwoners)  
  2. Duitsland (39,7 slachtoffers per 10.000 inwoners)  
  3. Portugal (33,5 slachtoffers per 10.000 inwoners)  
  4. België (32,2 slachtoffers per 10.000 inwoners)  
  5. Turkije en Slovenië (27,6 slachtoffers per 10.000 inwoners)


Nederland relatief veilig
Met 11,7 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners eindigt Nederland op een 23e plaats in de Europese vergelijking. Onze wegen zijn hiermee naar verhouding relatief veilig. Denemarken komt als ‘meest verkeersveilige land’ uit de bus: hier waren per 10.000 inwoners ‘slechts’ 5 verkeersslachtoffers.


Berlijn hoofdstad met meeste verkeersslachtoffers
Ook per hoofdstad zijn er grote verschillen. Zo is Berlijn de metropool met - naar verhouding - de meeste verkeersslachtoffers. Hier werden hier 41,9 slachtoffers gemeld per 10.000 inwoners. Ook in Rome (31,4 slachtoffers per 10.000 inwoners), Brussel (30,4) en Lissabon (28,9) vinden vaak ernstige verkeersongelukken plaats. Independer auto-expert Menno Dijcks: “Bij een verkeersongeluk valt het wegslepen van de auto altijd onder de autoverzekering. Wil je zorgen dat de schade aan je eigen auto ook wordt vergoed. Kies dan voor een all-risk verzekering.”


De veiligste hoofdstad? Dat is vooralsnog Kopenhagen. In de Deense hoofdstad werden ‘slechts’ 4,2 verkeersslachtoffers gemeld. Ook in Warschau (4,6 slachtoffers per 10.000 inwoners), Helsinki (6,4) en Oslo (6,6) is het verkeer relatief veilig. 


Kijk HIER voor kaarten van de regio of het land waar je op vakantie gaat.


*De gebruikte Europese cijfers zijn vooral van Eurostat, maar aangevuld met: The Office for National Statistics van Groot Brittannië, The Police Service for Northern Ireland, het CBS, het Bestand Geregistreerde Ongevallen in Nederland en de Ierse Road Safety Authority. Voor de stedelijke vergelijking is bij Amsterdam uitgegaan van een schatting gebaseerd op het aantal verkeersongevallen in Amsterdam en het totaal aantal verkeersslachtoffers. Hierbij zijn de slachtoffers evenredig verdeeld onder de ongelukken. Voor de steden waar geen data voor de stad zelf voorhanden was is gekeken naar de regio waarin de stad ligt. Bij Rome is is bijvoorbeeld gekeken naar Lazio en bij Parijs naar Île-de-France. In Ierland was geen regionale data beschikbaar en dit is dan ook de reden dat Dublin niet is meegenomen in deze vergelijking.

Geplaatst op 07-07-2022

< VorigeVolgende >


Share on: