Johan Peeters start eigen maritiem expertise kantoor

Na ruim 17 jaar als expert/taxateur bij één van de grootste Belgische maritieme expertise kantoren gewerkt te hebben, heeft Johan Peeters besloten zijn eigen expertise kantoor te starten.

In 2005 kwam Peeters in dienst van het toenmalige Techmar International NV, wat nadien opging in de BMT groep. Peeters was voor de binnenvaart en taxaties jarenlang het gezicht van BMT. Hij is dan ook zeer erkentelijk voor de mogelijkheden welke hij van BMT kreeg om zich verder te bekwamen. Hij verwacht dan ook dat de jarenlange inzet voor BMT, zal resulteren in een blijvend respect voor elkaar.

Peeters kreeg dankzij zijn polyvalente ervaring een grote verscheidenheid van opdrachten toebedeeld als maritiem schade-expert en later ook als taxateur.

De zaken varieerden van casco schades, technische schades, machinebreuk, P&I opdrachten, maar ook belangrijke complexe zaken aan heavy lift, infrastructuur zoals bruggen, gebouwen en wegen, in zowel binnen- als buitenland. Verder wist Peeters zich te bekwamen als taxateur, gevraagd door banken, verzekeraars, scheepseigenaren, etc. Later werd zijn kennis in de niche markt van taxaties in de binnenvaart opgemerkt door notarissen, advocatenkantoren en de rechtbank. Peeters mocht in verschillende dossiers optreden als adviseur/deskundige bij verdeling van een handelsfonds van scheepvaartondernemers, alsook als gerechtsdeskundige rechtstreeks aangesteld door de rechtbank.

In 2021 werd Peeters door het Verenigd Register van Taxateurs VRT erkend als register taxateur met specialiteit binnenvaart en landmaterieel. Hiermee is Peeters de eerste Belgische registertaxateur voor de binnenvaart.

Ook werd er bij belangrijke bedrijfsovernames door Peeters geadviseerd. Het handelde vooral om overnames van familiale bedrijven door sectorgenoten actief in de scheepvaart, aanverwante bedrijven en aannemerij. In dergelijke zaken is discretie en diplomatie een eerste vereiste. Verkeerde signalen op de werkvloer, kunnen volgens Peeters leiden tot ongewenste situaties tussen de werknemers en het management. Bij het lekken van informatie naar de buitenwereld, kunnen ongewenste reacties van concurrenten worden verwacht.

Op onze vraag waarom Peeters kiest voor oprichting van een eigen kantoor, antwoord hij als volgt:
Het is een feit dat de markt gedomineerd wordt door grotere kantoren. Kantoren kunnen veelal alleen maar groeien door het overnemen van sectorgenoten. Hierdoor ontstaat er, vooral in België een tekort aan beschikbare kantoren in de niche scheepvaartmarkt. 

Ik heb al enkele jaren gedroomd om een eigen kantoor op te zetten. Na lang bestuderen van de markt, kwam ik tot de conclusie, dat ik niet alleen mijn hart moet volgen, maar ook de noden in de markt kan opvullen. Het vakgebied was voor de hand liggend, immers mijn passie ligt bij de scheepvaart, heel de wereld rond de scheepvaart, vooral de techniek. Een eigen kantoor geeft me ook de mogelijkheid om met mijn eigen filosofie en een frisse wind, de markt te benaderen, opdrachten uit te voeren en tegelijk opleiden van uniek nieuw talent.

Een klein kantoor heeft uiteraard ook haar beperkingen. Door de vele positieve reacties met de opstart van mijn eigen kantoor, verwacht ik dat we op vrij korte termijn kunnen uitbreiden. Goede experts zijn echter moeilijk te vinden, om de continuïteit van ons bedrijf te garanderen, willen wij kandidaat medewerkers 'an offer you can’t refuse' aanbieden. De juiste personen kunnen in onze vennootschap groeien tot partner. Het is niet onze intentie om te groeien naar een logge organisatie, wij ambiëren een soepel en slagvaardige bedrijfsmentaliteit. Wij zijn van mening, dat een partnerstructuur bijdraagt aan betere service en inzet van de medewerkers en continuïteit van het bedrijf.

Wij streven ernaar om een toegevoegde waarde te betekenen voor onze klanten en voor de gehele sector. 
Ons nieuwe kantoor heeft de naam PJB b.v. en is gevestigd in Turnhout, op enkele meters van de Nederlandse grens en slechts op een boogscheut van Antwerpen, Dordrecht en Rotterdam. Door de centrale ligging, is het 'hinterland' ook snel bereikbaar. Het Ruhrgebied is op minder dan 1,5 uur rijden, de regio rond het Albertkanaal en de Ardennen zijn eveneens makkelijk bereikbaar met vermijding van de problematische fileknooppunten Antwerpen en Brussel.

PJB, zijn de initialen van mijn echtgenote Josefine Bierens en mezelf, beide aandeelhouders in de vennootschap ( De letter J, delen we gezamenlijk ). Mijn vrouw steunt me al vanaf haar 17e jaar.

Met PJB bv, willen we onze jarenlange ervaring, overbrengen op enthousiaste jongere medewerkers in een slagvaardige dynamische omgeving. Ons secretariaat kan, zonder beroep te doen op vertaalbureaus, in de belangrijkste westerse talen, Nederlands, Engels, Frans en Duits rapporteren.
 
Geplaatst op 01-07-2022


Share on: