Nieuw KNVB-tenue voor scheidsrechters: Samen voor FairPlay

De KNVB lanceert tijdens de Johan Cruijff Schaal XXVI een officieel nieuw scheidsrechtertenue. Partner ARAG liet een onderzoek uitvoeren naar het belang van officiële scheidsrechtertenues. Daaruit blijkt dat het dragen van een officieel tenue van enorme waarde is voor de acceptatie van beslissingen van een scheidsrechter.


De helft van de ondervraagden denkt dat een beslissing van een scheidsrechter minder serieus wordt genomen als deze geen officieel tenue van de KNVB draagt. Bijna de helft van hen (42%) zou eerder een gele of rode kaart van een scheidsrechter in een officieel shirt van de voetbalbond accepteren, dan wanneer deze in andere kleding fluit. Een ruime meerderheid (57%) geeft zelfs aan dat de kans op een eerlijk verloop van een wedstrijd minder groot is wanneer een officieel logo van de KNVB ontbreekt.

Officieel tenue belangrijker dan geslacht of leeftijd
Men vindt dat een scheidsrechter in een officieel tenue flink aan herkenbaarheid (67%), bevoegdheid (58%) en autoriteit (47%) wint. Ook wat betreft de geloofwaardigheid van een scheidsrechter is er niets belangrijker dan het dragen van een officieel KNVB-tenue. Uit het onderzoek blijkt dat de leeftijd maar ook het geslacht van minder belang zijn om overtuigend over te komen. Na het tenue komen de fitheid en verbale capaciteiten van de scheidsrechter op de tweede plaats.

Vergelijkbaar met een advocaat of politieagent
“We zijn een trotse partner van de KNVB scheidsrechters en al jarenlang supporter van fairplay”, zegt Marloes van Gangelen, sponsormanager van juridisch probleemoplosser ARAG. Zestig procent vindt dat het dragen van een officieel uniform een persoon meer respect oplevert. Men geeft in het onderzoek aan beter op hun gedrag te letten in het bijzijn van iemand in een officieel uniform. Dat geldt dus voor advocaten, politieagenten maar dus ook voor de scheidsrechters. Van amateurs scheidsrechters tot aan de scheidsrechters in betaald voetbal. Van Gangelen: “Zodoende draagt het officiële scheidsrechtertenue dus bij aan de sportiviteit en fairplay op alle voetbalvelden.”

Johan Cruijff Schaal
De KNVB lanceert het nieuwe scheidsrechtertenue tijdens de 26ste editie van de Johan Cruijff Schaal op 30 juli in de Johan Cruijff ArenA. De arbitrage fluit tijdens het duel tussen Ajax en PSV voor het eerst in het nieuwe tenue, waarmee het nieuwe seizoen ook voor alle (amateur)scheidsrechters wordt afgetrapt. De scheidsrechter van dienst loopt samen met drie scheidsrechterpupillen, ieder gehuld in een andere kleur van het nieuwe tenue, het veld op.   
 
Geplaatst op 26-07-2022

< VorigeVolgende >


Share on: