Verzekeraar zweefmolen erkent aansprakelijkheid voor ongeluk Meikermis

Zó maak je je op voor een feestelijk rondje in de zweefmolen op de Meikermis, en zó zit je even later met bloeduitstortingen, schaafwonden en andere ellende op de grond in Groningen.

Foto: Corné Sparidaens

Het overkwam een 42-jarige vrouw uit die stad op zondag 15 mei, toen de zweefmolen Around The World tijdens het instappen al plots begon te draaien. De eigenaar van de zweefmolen heeft via zijn verzekeraar inmiddels de aansprakelijkheid erkend. Letselschadejurist Dennis Wijnia van letselschadebureau JBL&G uit Groningen claimt namens de vrouw bij verzekeraar Achmea Personenschade de opgelopen schade; van medische kosten tot het verlies aan inkomsten, van de schade aan haar kleding tot de kosten voor de nodige hulp in huis tijdens het herstel. 

Het ongeluk leverde destijds nogal wat commotie op in Groningen, en werd breed uitgemeten in de pers. Er zouden behalve de cliënte van JBL&G nog zeker drie andere slachtoffers zijn gevallen, ook mensen die al waren ingestapt en met de bakjes op elkaar zouden zijn gebotst toen de attractie plotseling begon te draaien. Normaal gesproken gebeurt dat pas op grote hoogte, zodat de bakjes de ruimte hebben. De zweefmolen is zestig meter hoog. 

De attractie werd na het ongeluk meteen stilgezet. Hij zou wel hebben voldaan aan alle keuringen en de eigenaar zou over de benodigde vergunningen beschikken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de kermiskeuringsdienst TUV hebben de zweefmolen onderzocht, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend gemaakt. Op de dag van het ongeluk zou er eerder ook nog een ander incident met de molen zijn geweest, waardoor de stoeltjes op grote hoogte opeens niet meer draaiden. Na wat proefritjes is de attractie daarna toch weer opengesteld voor publiek, waarna het die avond dus nog erger mis ging. 

De cliënte van JBL&G raakte gewond toen ze bij het instappen merkte dat de molen opeens al begon te draaien, in plaats van pas op hoogte. Ze kon nog net weer opstaan uit haar stoeltje en eruit klimmen, maar liep letsel op toen ze er alsnog uitviel en hard op de grond terechtkwam. De andere slachtoffers zaten al vast in hun stoeltjes toen de molen begon te draaien en de stoeltjes tegen elkaar en tegen de hekken op de grond aanbotsten. Drie van hen zijn met een taxi naar het Martiniziekenhuis gebracht voor onderzoek en het maken van foto’s. Of zij de eigenaar van de zweefmolen ook aansprakelijk hebben gesteld is vooralsnog niet bekend.


 
Geplaatst op 28-07-2022

< VorigeVolgende >


Share on: