Gemotoriseerde tweewielers in trek bij het dievengilde

Tot en met juli van dit jaar zijn er ruim een derde meer gemotoriseerde tweewielers (brommers/snorfietsen en motoren) gestolen dan in 2021. Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) noemt de stijging 'verontrustend'.

In totaal zijn er in ons land tot en met juli 7.212 brom- en snorfietsen gestolen tegenover 5.317 in dezelfde periode van 2021. “Een verontrustende stijging ten opzichte van een jaar eerder, maar aan de andere kant lijkt het voor brom- en snorfietsen weer business as asual te zijn. Het ligt dichtbij het gemiddelde diefstalcijfer van de afgelopen zes jaar”, aldus André Bouwman van het LIV.


Motoren
Bij de motoren liggen de aantallen op 983 (2022) en 733 (2021). “Ook een verontrustende stijging van iets meer dan 34 procent ten opzichte van 2021. En als we dit vergelijken met de afgelopen zes jaar, voor een deel dus ook de pre-coronajaren, dan is er wél sprake van een forse stijging”, rekent Bouwman voor.


Grote steden
Hij benadrukt dat de diefstallen voor een groot deel in de grote steden (Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) plaatsvinden. “Zo’n veertig procent van de tweewielers wordt daar gestolen. En gek genoeg valt Groningen ons ook op.”


Op de waaromvraag moet hij het antwoord schuldig blijven. “We weten het niet, maar uiteraard hebben we wel onze vermoedens. Wij denken dat de mobiliteit in grote steden steeds lastiger wordt voor auto’s. Een parkeervergunning in het centrum van een van de grote steden is niet alleen lastig te krijgen, maar ook vaak kostbaar. Zowel het parkeren als de mobiliteit van tweewielers is in grote steden dus makkelijker én een stuk goedkoper. Daarnaast kunnen ook de gestegen brandstofprijzen een rol spelen. Kortom, er kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van de diefstalstijging.”
 

Meer preventie
"Het LIV pleit voor meer publiek-private inzet op preventie, maar “ook opsporing is en blijft noodzakelijk”.


Meer informatie over een goede beveiliging van voertuigen en goedgekeurde sloten is te vinden bij het CCV en bij de Stichting ART.
Meer statistieken over gestolen en teruggevonden voertuigen zijn, zelfs per gemeente, te vinden op de website van het LIV.

Bron: Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 19-08-2022

< VorigeVolgende >


Share on: