Lloyd's bereid om Oekraïense graantransporten te verzekeren

De verzekerings- en herverzekeringsmarkt van Lloyd's of London is zich aan het voorbereiden om dekking te bieden voor graanzendingen uit het door oorlog verscheurde Oekraïne, dat heeft voorzitter Bruce Carnegie-Brown tegen persbureau Reuters gezegd.

Carnegie-Brown heeft tegen Reuters gezegd dat de verzekeraars en makelaars van Lloyd's voorbereidingen treffen nadat Rusland en Oekraïne zijn overeengekomen om het veilige vervoer van graan en meststoffen door de Zwarte Zee-corridor mogelijk te maken.
 
De overeenkomst, die vorige week met steun van Turkije en de Verenigde Naties werd ondertekend, is bedoeld om de dreiging van een internationale voedselcrisis te verlichten nu het conflict in Oekraïne voortduurt.
 
Lloyd's-markt gaat helpen met de regeling verder te vergemakkelijken door dekking te bieden voor schepen die deze goederen vervoeren, waarbij Carnegie-Brown verzekerde dat de nodige verzekeringsproducten binnenkort zullen worden bevestigd.
 
"Na de overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne over de uitvoer van graan, werken we heel hard met marktdeelnemers om ervoor te zorgen dat we polissen kunnen ontwikkelen die dit kunnen ondersteunen," vertelde de voorzitter van Lloyd's aan Reuters.
"We verwachten de komende dagen de aankondiging van makelaars en verzekeraars van enkele producten die dit zullen ondersteunen."
 
De verzekering en de exportovereenkomst dreigen echter nog steeds niet rond te komen door de voortdurende agressie van Rusland in Oekraïne. Belangrijke delen van de scheepvaartroute over de Zwarte Zee zijn nu al bezaaid met Russische mijnen en het Russische leger is de havenstad Odesa blijven bombarderen, zelfs na de ondertekening van de graanovereenkomst.
 
Voorlopig zijn verzekeraars nog steeds bereid om onder de juiste voorwaarden schepen te verzekeren die deze route bevaren, maar er is nog onduidelijk hoeveel extra risico de Lloyd's-markt precies bereid is te dragen.
 
"Het is van cruciaal belang dat de overeenkomst standhoudt", verklaarde Carnegie-Brown tegenover Reuters. "Er zijn al een aantal mijnen geplant in de Zwarte Zee - verzekeraars kunnen daar wel mee uit de voeten, maar ze zouden niet in staat zijn om ernstige schendingen van het akkoord te omarmen."
 
De premies voor schepen die in het Zwarte-Zeegebied opereren zijn nu vele malen hoger dan voor het uitbreken van de oorlog, waarbij sommige schattingen suggereren dat de premies zijn gestegen van gemiddeld 0,025% van de waarde van elk schip, tot ongeveer 5%.
 
De bazen van Lloyd's hebben eerder verzekerd dat alle verliesscenario's als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne beheersbaar zullen zijn voor zowel de corporatie als de individuele syndicaten, ondanks de waarschijnlijkheid van aanzienlijke verliezen in sommige lijnen.
Bron: Reuters
Geplaatst op 02-08-2022


Share on: