Maandag is de schoolplein-challenge voor basisscholen gestart

Na een lange zomervakantie hebben maandag 22 augustus de eerste scholen hun deuren weer geopend. In de praktijk betekent dit meer verkeersdrukte en doorgaans helaas ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren. Veilig Verkeer Nederland start samen met verkeersminister Harbers de schoolplein-challenge voor basisscholen en is de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ van start gegaan.

Om het aantal ongevallen in deze periode terug te dringen schaalt Veilig Verkeer Nederland (VVN) de activiteiten rondom haar scholierencampagne dit jaar op. Spandoeken en posters verschijnen in het straatbeeld met de tekst 'Onze scholen zijn weer begonnen' en de organisatie roept de automobilist op om de snelheid aan te passen.
 
Nieuw dit jaar is de  Schoolplein-Challenge die Veilig Verkeer Nederland organiseert en daarmee alle groepen van alle basisscholen oproept om op een zo origineel mogelijke manier de slogan ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ op het schoolplein aan te brengen of te uiten en daar een voorbeeld van in te zenden. VVN-voorzitter Martijn Dadema geeft vandaag samen met verkeersminister Mark Harbers en de Rotterdamse wethouder mobiliteit Vincent Karremans op OBS Prins Alexander in Rotterdam, het startsein voor deze campagne, die vanwege de nazomerse ongevalspiek onder fietsende scholieren nog steeds hard nodig is.
“Het verkeer moeten we nog veiliger maken. Ik steun dan ook de ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ campagne van Veilig Verkeer Nederland en de Schoolplein-Challenge die ervoor moeten zorgen dat iedereen na de zomervakantie weer alert is om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Dus auto’s moeten niet te hard rijden en zowel automobilisten als fietsende kinderen moeten mobielvrij rijden”aldus verkeersminister Mark Harbers.
 
Ouders en automobilisten aan zet
Veilig Verkeer Nederland roept ouders op om de route vaak te oefenen met hun kinderen. Hoe meer verkeerservaring de jonge scholieren op doen, hoe veiliger zij door het verkeer gaan. Zo draagt verkeersopvoeding bij aan de zelfstandigheid van kinderen in het verkeer. 
Automobilisten kunnen fietsende scholieren helpen door schoolzones en -omgevingen te mijden. Als dat echt niet kan dan vraagt Veilig Verkeer Nederland de bestuurders om met gepaste snelheid te rijden. Tot slot roept Veilig Verkeer Nederland scholieren en hun ouders op om de fiets te controleren op gebreken, zodat kinderen met een veilige fiets naar school gaan.  
 
Jonge fietsers de dupe
De ongevallen piek onder scholieren na de zomer is nog steeds zichtbaar, maar voornamelijk onder 11/12 jarigen. Onder deze groep scholieren die fietsend naar school gaan vallen in de weken na de zomervakantie bijna twee keer zoveel slachtoffers als in andere maanden. In 2021 werden er 6.700 8-14 jarigen naar aanleiding van een fietsongeval behandeld op een afdeling Spoedeisende Hulp. In bijna twee derde van de gevallen had het slachtoffer ernstig letsel (61%). Bijna één vierde (23%) van de fietsongevallen vond plaats in de maanden augustus en september samen (1.500)*.  
Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is snelheidsreductie door gemotoriseerd verkeer daarom één van de effectiefste maatregelen om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten. Het campagnebeeld bestaat daarom uit een snelheidsmeter waar scholieren aan hangen. De boodschap: Onze scholen zijn weer begonnen. Pas je snelheid aan. 
 
Gevoel bij verkeersveiligheid 
Verkeersveiligheid is volgens Veilig Verkeer Nederland niet het eerste onderwerp waar iedereen aan denkt zodra zij de deur uitstappen. Terwijl dit wel goed zou zijn voor ieders veiligheid in het verkeer. Zeker nu scholen weer opengaan. Om ervoor te zorgen dat verkeersdeelnemers meer gevoel krijgen bij het belang van verkeersveiligheid en in het bijzonder die van scholieren, lanceert VVN speciaal voor basisscholieren de Schoolplein-Challenge. Een deskundige jury beoordeelt welke drie groepen de meest originele inzending hebben gedaan, deze winnen een prijzenpakket.
 
Niet meer de standaard
Naast snelheidsreductie kan Nederland in het verkeer ook nog winst behalen door vaker ongestoord en mobielvrij te rijden (MONO). Volgens Veilig Verkeer Nederland is het gebruik van een smartphone in het verkeer niet langer de standaard in ons land, maar komt het nog wel te veel voor. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (27%) de smartphone nog in de auto. Van hen geeft 17% aan tijdens het rijden berichtjes/appjes te lezen en typt 10% zelfs letterlijk berichtjes terug. Zo'n 5% houdt de aandacht minder bij het verkeer door tijdens het rijden met de telefoon aan het oor te bellen. De sociale omgeving van mensen keurt deze risicovolle handelingen volgens Veilig Verkeer Nederland steeds vaker af. 
 
Bedrijven pakken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid 
Dat onveilig verkeersgedrag door de sociale omgeving steeds vaker wordt afgekeurd, is volgens Veilig Verkeer Nederland goed op te maken uit de toenemende betrokkenheid van bedrijven.
 
VVN en TotalEnergies
Een mooi voorbeeld is de inzet van VVN’s partner TotalEnergies die dit jaar voor het eerst op haar eigen servicestations, maar ook op het mediakanaal van Veilig Verkeer Nederland van borden op rust-en verzorgingsplaatsen langs autosnelwegen aandacht geeft aan ‘Onze scholen zijn weer begonnen’. TotalEnergies biedt haar gasten op de servicestations gelegen binnen de bebouwde kom en in de nabijheid van scholen actief de campagneflyer aan en daarnaast wordt ook op alle narrow casting beeldschermen die op de stations hangen aandacht besteed aan de VVN campagne. 
 
VVN en Univé
Een ander mooi voorbeeld is VVN’s partner Univé die haar verzekerden oproept om de eerste weken van het nieuwe schooljaar waar mogelijk de schoolroute en de schoolomgeving te mijden en te stimuleren om kinderen te voet of op de fiets te begeleiden naar school tot zij dit zelfstandig kunnen.
 
VVN en Athlon Nederland
Nog een mooi voorbeeld is VVN’s partner Athlon Nederland, marktleider in operationele autoleasing- en mobiliteitsoplossingen. Zij roepen hun medewerkers, klanten en leaserijders op om deze periode in het verkeer extra alert te zijn op fietsende scholieren en hun snelheid aan te passen. Ook gaan medewerkers van Athlon gastlessen geven op basisscholen van hun kinderen, neefjes en nichtjes met verkeersveiligheid als centraal thema. Alleen samen lukt het ons om het aantal verkeersongevallen in Nederland te verlagen.
 
VVN, TomTom en Flitsmeister
Navigatieprovider TomTom draagt net als vorig jaar bij door in het startscherm van de navigatie de campagne-uiting 'Onze scholen zijn weer begonnen' voorafgaand aan het wegrijden op te nemen en genereert hiermee een direct bereik van ruim 200.000 automobilisten. 
De verkeersapplicatie Flitsmeister draagt net als vorig jaar bij aan de verkeersveiligheid rondom de scholen. Automobilisten worden na de rit geïnformeerd dat de scholen weer zijn begonnen. Door middel van deze notificatie, zorgt de app ervoor dat men extra oplet. Flitsmeister genereert hiermee een direct bereik van 2,5 miljoen automobilisten.

 
Geplaatst op 22-08-2022


Share on: