Positieve uitspraak voor alle sjoemeldieselrijders

Autofabrikanten sjoemelden jarenlang met de software in hun dieselauto’s waardoor dieselrijders schade hebben geleden. Consumenten Claim eist een schadevergoeding voor (voormalige) bezitters en leaserijders. De rechtbank Amsterdam heeft in juli 2022 hierover opnieuw een uitspraak gedaan.

Tussen 1 september 2009 en 2020 installeerden veel autofabrikanten speciale software en omzeilden daarmee de regels voor de maximale uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van dieselauto’s. Door deze verboden ‘sjoemelsoftware’ zijn veel dieselauto’s onterecht goedgekeurd en toegelaten op onze wegen. 

De conclusie is dat je bent misleid en niet hebt gekregen waarvoor je hebt betaald. Ook is de inruilwaarde van je auto hierdoor lager. Via de dieselclaim wil Consumenten Claim dat nadeel voor jou vergoed krijgen. 

Op 14 juli 2021 heeft de rechtbank Amsterdam in een procedure bepaald dat Volkswagen onrechtmatig heeft gehandeld ten aanzien van alle Nederlandse kopers van getroffen voertuigen. Volgens de rechtbank hebben consumenten van nieuwe voertuigen met sjoemelsoftware recht op terugbetaling van €3000,-. Consumenten, van tweedehands voertuigen hebben recht op terugbetaling van €1500,-.

Het laatste nieuws
Op 14 juli 2022 deed het Europese Hof een belangrijke uitspraak in een zaak tegen Volkswagen: de software waarmee sjoemeldiesels zijn ‘gerepareerd’ is ook illegaal. Deze uitspraak is gunstig voor dieselrijders. De kans dat fabrikanten schadevergoeding moeten betalen is hiermee nog groter geworden.

De software die de reinigingssystemen van uitlaatgassen uitschakelt is door vele dieselautofabrikanten gebruikt. Men rijdt dus al snel in een veel viezere auto dan jou is voorgespiegeld. Er is vastgesteld dat consumenten met een dergelijke sjoemeldiesel een product hebben gekocht dat niet aan de verwachting voldoet. Daarom heeft de consument recht op compensatie. Deze uitspraak geldt voor alle autofabrikanten.

De uitspraak is een enorme steun bij de collectieve procedures. Consumenten Claim werkt hierbij samen met de Consumentenbond en Stichting Car Claim. Op dit moment procederen ze tegen fabrikanten van de merken Volkswagen, Citroën, Dacia, DS, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot en Renault. Er zijn ook onderzoeken naar de sjoemeldieselpraktijken van andere fabrikanten.

Eigenaren 
Eigenaren van een Volkswagen diesel of een diesel van een ander merk kunnen nog meedoen met deze claim door de kentekens te registreren uit het bouwjaar 2009 t/m 2019. 
Bron: Consumenten Claim
Geplaatst op 31-08-2022

< VorigeVolgende >


Share on: