FOCWA en BOVAG roepen opdrachtgevers op tot compenseren van hogere kosten

FOCWA en BOVAG luiden namens de schadebranche de noodklok over de sterk gestegen kosten voor schadeherstelbedrijven, waardoor zij niet meer in staat zullen zijn om schadeherstel goed en veilig te blijven uitvoeren. Tenzij deze gestegen kosten worden gecompenseerd door opdrachtgevers.

Een eerder dit jaar in opdracht van FOCWA en BOVAG uitgevoerd onderzoek gaf inzicht in de grote impact van gestegen energiekosten op de schadebranche. Veel opdrachtgevers hebben daarop besloten om gedurende lopende overeenkomsten een energietoeslag per uitgevoerde opdracht aan schadeherstelbedrijven toe te kennen. Inmiddels blijkt dat de energieprijzen in de afgelopen twee maanden wederom sterk gestegen zijn, met nog eens zo'n 70 procent. 


Ook andere kosten stijgen flink 
De huidige cao zorgt voor een stijging van de lonen met 2,75 procent in 2022 en 3,25 procent in 2023, naast enkele vaste uitkeringen aan medewerkers per juli 2022. Bovendien zorgt het huidige personeelstekort ervoor dat veel bedrijven zich genoodzaakt zien fors boven de cao te betalen om personeel binnen te houden of te krijgen. Uitstekend opgeleid schadepersoneel wordt anders voor weggekocht door andere (technische) branches. 


De sterk gestegen brandstofkosten zorgen ervoor dat vaak aangeboden diensten als vervangend vervoer en haal-en-breng-service een steeds grotere kostenpost worden.  


Onder andere door corona en de oorlog in de Oekraïne bestaat er een tekort aan onderdelen, waardoor voertuigen langer in het schadeherstelbedrijf moeten blijven staan en daarmee niet efficiënt hersteld kunnen worden. Bovendien zijn grondstoffen en onderdelen door de genoemde crises veelal duurder geworden. 


Door toename van EV-voertuigen en auto's met ADAS (actieve rijhulpsystemen) is meer kennis en expertise nodig om schadeherstel goed uit te kunnen voeren. Daarvoor investeren schadeherstelbedrijven steeds meer in opleidingen van medewerkers. Dat kost werktijd en extra geld. 


Alle schadesectoren getroffen 
Deze ontwikkelingen hebben grote impact op alle sectoren binnen de schadeherstelbranche. Naast autoschadeherstellers, worden ook voor caravan- en camperschadeherstelbedrijven, autoruitschadeherstelbedrijven en truckschadeherstelbedrijven getroffen.  


Reset nodig 
FOCWA en BOVAG roepen alle partijen op om 25 jaar oude paradigma’s over boord te gooien en mee te werken aan een reset van afspraken tussen schadeherstellers en opdrachtgevers. Want de schadebranche wordt hard geraakt door de verschillende crises. Dat vraagt om een andere blik op de contracten van de toekomst, met meer flexibiliteit, en waar mogelijk extra ruimte binnen lopende contracten. Kortom een reset van de afspraken in branche.  


Vanzelfsprekend geldt uiteindelijk wel dat het aan u als ondernemer zelf is om uw eigen commerciële beleid te bepalen en tot passende afspraken te komen. 

Geplaatst op 15-09-2022

< VorigeVolgende >


Share on: