MAX vakantieman waarschuwt voor e-step huren in het buitenland

Hoe leuk is het om van de ene bezienswaardigheid in een hoog tempo naar de andere te steppen: in steden als Lissabon, Rome of Madrid is de e-step een populair vervoermiddel. Maar let wel op, Nederlanders zijn in veel gevallen niet verzekerd en bij schade aan anderen zou je wel eens volledig moeten opdraaien voor de kosten.

Nederlanders zijn als e-step-gebruiker in het verkeer in het buitenland een uitzonderingspositie. In Nederland is de wetgeving aangepast en ben je alleen verzekerd als je e-step is aangemerkt als motorvoertuig. In het buitenland is voor steps vaak niks geregeld, daarom zullen verzekeraars bij schade aan derden dan ook niet uitkeren. En als het tegenzit zou dat flink in de papieren kunnen lopen, volgens Jelle Smits van het Nederlands Bureau voor Motorrijtuigverzekeraars.


Schade aan derden niet vergoed
Aan MAX vakantieman legt hij uit: “Die dingen zijn gevaarlijker dan je denkt, ik ken een geval in Spanje van een Nederlander die zo’n step gehuurd had. Er was geen verzekering, want dat hoefde daar niet, maar hij had wel schade veroorzaakt, maar niemand ging hem helpen. Dan is het ‘rekening man’ zoals wij dat noemen.”

In veel gevallen betekent het dat je bij schade aan anderen niet verzekerd ben. Dus rij je iemand aan die in het ziekenhuis beland of erger, dan kan de schade op jou verhaald worden. “Je hebt in het algemeen geen dekking op je eigen Nederlandse verzekering, dus daar moet je niet vanuit gaan”, vertelt Smits tegen. “Je denkt: het is een speelgoeddingetje, het zal wel op mijn eigen verzekering gedekt zijn, maar daar rijdt de e-step dan weer net net even te hard voor en valt daardoor meestal buiten de dekking.”


Duidelijk contract
“We hebben met iets nieuws te maken en ieder land pakt dat op z’n eigen manier op”, verklaart Smits een deel van de onduidelijkheid. “Er is wel nieuwe regelgeving uit Brussel die daar richting aan geeft, maar het moet wel door de landen geïmplementeerd worden.” Hij noemt het voor de lidstaten vooralsnog ‘een beetje wennen en zoeken’.

Toch op pad met een e-step
Wil je toch op pad met een e-step, controleer dan in ieder geval of de verhuurder voor een vrijwillige verzekering heeft gezorgd. “Door het te vragen, veel meer is het niet”, legt Smits uit. “Zorg in ieder geval dat er een afspraak over is die terug te vinden is. Check of er een verzekering op zit. Verifieerbaar, met een contractje. Als er geen verzekering is of als het niet duidelijk is, doe het dan niet.”

Bron: MAX vakantieman
Geplaatst op 23-09-2022

< VorigeVolgende >


Share on: