Veel arbeidsongevallen kunnen worden voorkomen door betere arbeidsveiligheid

Ondanks de inspanningen van werkgevers, werknemers en de overheid, gebeuren er dagelijks ongevallen op de werkvloer. Een deel daarvan kan worden voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie spoort werkgevers en branches aan om meer aandacht te geven aan arbeidsveiligheid. Niet alleen de arbeidsveiligheid van de eigen werknemers, maar ook van uitzendkrachten.

In 2021 werden 3.482 arbeidsongevallen gemeld bij de Arbeidsinspectie. 62 mensen overleden als gevolg van een ongeval tijdens het werk. Relatief veel ongevallen vonden plaats in kleine bedrijven. Met name bij bedrijven in afvalbeheer (163), bouw (131), industrie (79) en in de landbouw, bosbouw en visserij (totaal 75). Slachtoffers waren vaak jonger dan 24 jaar of ouder dan 44 jaar.
 

Uitzendkrachten
In 2021 is 17 procent van de slachtoffers van ongevallen die de Arbeidsinspectie heeft onderzocht, uitzendkracht. Dit is meer dan verwacht, aangezien het aandeel uitzendkrachten onder de werkenden ongeveer 7 procent bedraagt. Per sector worden uitzendkrachten vaker dan verwacht slachtoffer van een ongeval in de sectoren landbouw, zakelijke dienstverlening, groot- en detailhandel, transport en logistiek en bouw.

Voor de oververtegenwoordiging van uitzendkrachten bij ongevallen is geen sluitende verklaring te geven. Waarschijnlijk doen uitzendkrachten vaker gevaarlijk werk en is er iets vaker sprake van een gebrek aan kennis en vaardigheden waarmee uitzendkrachten hun taken uitvoeren.

Bron: NLE
Geplaatst op 23-09-2022

< VorigeVolgende >


Share on: