Dit jaar zijn het aantal ongevallen gestegen met bijna 25 procent

De Telegraaf schrijft vandaag dat het aantal verkeersslachtoffers dit jaar blijft stijgen. Het aantal ongelukken waarbij doden of gewonden zijn gevallen is met 3194 toegenomen tot 16.224 dit in vergelijking met een jaar daarvoor. Dat is een stijging van bijna 25 procent.

Deze cijfers komen van de ongevalsdata van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), waar meedere instanties zoals politie, overheid en ANWB in samenwerken.

De stijgende lijn heeft tevens te maken met het toenemende verkeer sinds iedereen, na een lange periode van thuiswerken, vaak weer meer naar kantoor gaat. De stijging komt hierdoor niet geheel onverwachts en is een logisch gevolg van de verhoogde verkeersintensiteit.

In een reactie in de Telegraaf geeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) aan dat menselijk leed in het verkeer absurde vormen aanneemt als men naar de kille getallen gekeken wordt. “Zo’n 95% van alle verkeersongevallen ontstaat als gevolg van menselijk falen. De mens is de zwakste schakel en daar moeten we ons dan ook op richten”, zegt Rob Stomphorst namens de vereniging. “De grootste verkeersveiligheidswinst kunnen we boeken door het indammen van (te) hoge snelheden, het voorkomen van alcohol, drugs en lachgas tijdens deelname aan het verkeer en het uitschakelen van interactieve communicatie via de smartphone tijdens het rijden.”

Verkeersveiligheid moet in de politiek weer topprioriteit krijgen en wel zo snel mogelijk, vindt de organisatie. “De pakkans moet gewoon omhoog en dat betekent meer blauw op straat of uitbreiding van digitaal toezicht. Mensen moeten denken dat wangedrag in het verkeer ieder moment kan worden waargenomen en bestraft. Dat is nu absoluut niet het geval.”
 

Geplaatst op 05-10-2022

< VorigeVolgende >


Share on: