Hoe kun je je oren beschermen tegen gehoorschade

Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn voor je trilharen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van beschadigde trilharen. Gehoorschade kan namelijk in de meeste gevallen niet meer verholpen worden. Daarom is het ontzettend belangrijk om je oren te beschermen tegen gehoorschade!


In het binnenoor zitten trilharen. Wanneer deze trilharen beschadigen, veroorzaakt dat gehoorschade. De trilharen in je binnenoor kunnen op verschillende manieren beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld komen door ouderdom, maar dit kan ook komen doordat je je oren te veel blootstelt aan harde geluiden. Door het luisteren naar te harde muziek, tv of andere geluiden ontstaat er geluidsdruk. Geluidsdruk kan ervoor zorgen dat de trilharen overbelast raken en uiteindelijk zelfs kapot gaan. Wanneer je beschadigde trilharen hebt, geven deze geen of verkeerde signalen af. Hierdoor heb je bijvoorbeeld een piep in je oren na een avond stappen. De trilharen zijn beschadigd en geven verkeerde informatie door. Vaak herstelt dit zich vanzelf, maar het kan ook blijvend zijn. 
 

Schaf goede oordoppen aan
Tegenwoordig lopen we allemaal bijna standaard met een set oordopjes in onze oren rond. Tijdens een ritje met de trein, tijdens het doen van boodschappen of tijdens het sporten. We luisteren graag naar muziek of bijvoorbeeld een podcast. Het is echter ontzettend belangrijk dat je goede oordoppen aanschaft. Goede oordoppen geven goed geluid af, hebben een limiet van 79 decibel (vanaf 80 decibel kan het namelijk schadelijk zijn voor je gehoor) en passen goed. Daarom is het ook aan te raden om te kiezen voor oordoppen op maat. Ieder oor is anders en de standaard maten zullen niet voor iedereen toereikend zijn. De Iso tunes zijn oordoppen die aan al deze voorwaarden voldoen. Zorg dat je je goed verdiept in oordoppen voordat je deze aanschaft.


Zorg ervoor dat je het geluid van de tv en radio niet te hard zet
Klinkt vrij logisch toch? Toch komt het vaak voor dat het geluid van de tv of radio te hard staat zonder dat je het zelf doorhebt. Ben je bijvoorbeeld thuis aan het stofzuigen en heb je de radio aan? Dan gaat deze vaak even wat harder, anders hoor je de radio tijdens het stofzuigen niet. Dat zijn stiekem al de kleine momenten waarop het mis gaat. Zorg er ten alle tijden voor dat je je stem niet hoeft te verheffen wanneer de tv of radio aanstaat. Zo weet je of het geluid toch een tikkeltje te hard staat. Zorg er ook voor dat je op plekken met luide muziek niet te dicht op de geluidsbron gaat staan, de plek meteen naast de boxen is misschien niet de allerbeste plek voor jouw oren. Ben je hier bewust van.


Neem gehoorbescherming mee naar luidruchtige plekken
Avondje stappen op de planning? Of een dagje naar een festival? Super leuk natuurlijk, maar voor je oren iets minder prettig. Gelukkig kun je tegenwoordig op veel plekken oordopjes krijgen achter de bar, maar deze zijn vaak niet de allerbeste kwaliteit. Kies er daarom voor om geluidswerende oordoppen te kopen voor momenten als deze. Stop ze standaard in je tasje en je voorkomt schade en bent klaar voor een feestje!


Laat je oren rusten
Heb je een leuke avond gehad in je favoriete club? Dan is het belangrijk om je oren te laten rusten. Wanneer je trilharen beschadigd zijn door luide muziek zullen ze in de meeste gevallen vanzelf herstellen. Hiervoor hebben ze echter wel rust nodig om dit te kunnen doen. Zorg er dus voor dat je je oren deze rust ook gunt en ga niet 5 dagen achter elkaar in luide muziek staan. Blijvende gehoorschade is ontzettend heftig en beïnvloed je hele leven. Probeer dit dus ten alle tijden te voorkomen.


Probeer roken zo veel mogelijk te vermijden
Wist je dat roken ook effect op je gehoor kan hebben? Door te roken tast je namelijk je bloedvaten aan waardoor je een slechtere doorbloeding krijgt. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat lawaaischade verergert en dat je op de lange termijn dus minder hoort.


Let extra op bij kinderen en zwangere vrouwen
Kinderen horen een stuk beter dan volwassenen en zijn dus ook extra gevoelig voor gehoorschade. Voor kinderen is het aan te raden om oorkappen te gebruiken in plaats van oordopjes. De oren van kinderen zijn nog niet volgroeid en daardoor niet geschikt voor oordopjes. Daarnaast weren oorkappen geluid nog beter af. Wanneer je in verwachting bent van een kleintje moet je ook goed oppassen met hard geluid. Het vruchtwater en je buikwand dempen namelijk maar 5 decibel. Dat wil zeggen dat geluiden die schadelijk zijn voor jou, dit ook zijn voor je baby.


Er zijn genoeg mogelijkheden om je oren te beschermen tegen gehoorschade. Neem gehoorschade serieus en bescherm je oren goed. 

 

Foto: Kindel media
Geplaatst op 27-10-2022

< VorigeVolgende >


Share on: