Vorig jaar 735.000 fiets- en e-bikes gestolen

Het aantal fiets- en e-bikediefstallen is nog hoger dan Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) in het voorjaar van 2022 meldde. Er was toen nog sprake van 550.000 slachtoffers, uit de meest recente update van de Veiligheidsmonitor blijkt echter dat er per slachtoffer soms meerdere fietsen gestolen werden. Maar liefst 735.000 gestolen fietsen in 2021.

Guus Wesselink, voorzitter van S.A.F.E.: “Dit zijn schokkende cijfers, bijna driekwart miljoen fietsdiefstallen in een jaar tijd. Dat zijn er meer dan 2.000 per dag." De stichting doet daarom een dringende oproep aan de fietseigenaren, ministeries, gemeenten, verzekeraars, fietsbranche, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, het Openbaar Ministerie en politie om extra inspanningen te leveren in het bestrijden van fietsdiefstal. "Het is duidelijk dat we dit probleem alleen oplossen als betrokken partijen elkaar helpen. Gebeurt dit niet, dan lopen de diefstalcijfers van fietsen alleen maar verder op en blijft Nederland een walhalla voor fietsdieven, zoals RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck al eerder heeft voorspeld.”

Schadelast
In eerdergenoemd bericht van S.A.F.E. is aangegeven dat in 2020 de jaarlijkse schade van fietsdiefstal op 600 miljoen euro is berekend. Wesselink: “Dit zal nu alleen nog maar hoger zijn. Hiermee behoort fietsdiefstal tot de meest voorkomende vormen van vermogenscriminaliteit.”

Tijd voor actie
Eind oktober is er een bijeenkomst waarbij S.A.F.E. samen met betrokkenen de toekomst van de aanpak van fiets-en e-bikediefstal gaat bespreken. De recente cijfers zijn daarbij een extra stimulans om reeds gestarte ontwikkelingen in de aanpak met dubbele energie uit te voeren. Zoals registratie van alle e-bikes en de montage van track&trace op fietsen.

Bron: Centrum Fietsdiefstal en Stichting S.A.F.E.
Geplaatst op 04-10-2022

< VorigeVolgende >


Share on: