Duitse verzekeraars steunen initiatief tegen plofkraken bij geldautomaten

In Duitsland wordt een initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser om inbraken in geldautomaten te bestrijden door verzekeraars gesteund. Een overeenkomstige verklaring werd ondertekend door de ‘Ronde tafel voor geldautomaten’.

De 'Ronde tafel voor geldautomaten' bestaat uit vertegenwoordigers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie, de kredietsector en de verzekeringssector. Het doel is de gezamenlijke bestrijding van inbraken in geldautomaten en de professionele criminele structuur erachter. 

"Door samenwerking tussen politie, banken en verzekeringssector moeten we het de daders zo moeilijk maken dat het niet meer loont om geldautomaten aan te vallen", zegt adjunct-directeur Anja Käfer-Rohrbach van het Duitse Verbond van Verzekeraars (GVD) in Berlijn. "Met onze verliespreventieconcepten zullen wij de Duitse banksector ondersteunen bij de invoering van een minimale bescherming van geldautomaten tegen ontploffingen om de materiële schade, maar vooral het persoonlijk letsel te beperken."
 
GDV heeft de preventieve maatregelen ter bescherming van geldautomaten samengevat in een zogenaamde technische gids. De maatregelen variëren van het vergrendelen van zelfbedieningshallen 's nachts, het installeren van inbraakalarmen en videobewaking tot kleurensystemen voor bankbiljetten, het beperken van het aanhouden van contant geld en de gerichte selectie van locaties voor geldautomaten.
 
"Beveiligingsmaatregelen zijn het doeltreffendst wanneer rekening wordt gehouden met de nieuwste technische bevindingen en deze nauwkeurig worden vastgesteld voor elke locatie van een geldautomaat", aldus Käfer-Rohrbach.
 
Volgens de Duitse recherche zijn de afgelopen twee jaar in Duitsland ongeveer 800 plofkraken op geldautomaten geregistreerd. Dit jaar wordt een verdere toename van het aantal gevallen verwacht. Een mogelijke reden hiervoor is dat een groot deel van de daders vanuit Nederland naar Duitsland komt, nadat daar uitgebreide preventiemaatregelen zijn genomen.
 
Bron: GVD (Duits Verbond van Verzekeraars)
Geplaatst op 08-11-2022

< VorigeVolgende >


Share on: