2 op 5 Nederlanders nog nooit gewisseld van woonverzekeraar

Door de inflatie wordt het leven voor veel Nederlanders duurder. Voor velen dus belangrijk om hun vaste lasten, zoals verzekeringen, extra goed onder de loep te nemen. Maar wordt dit ook gedaan?

Uit onderzoek* van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt namelijk dat 43 procent van de Nederlanders nog nooit eerder is gewisseld van woonverzekeraar, terwijl zij hiermee gemiddeld tot wel 245 euro per jaar kunnen besparen.

Onnodig verzekerd
Ook laat het onderzoek zien dat er onder Nederlanders nog enige onduidelijkheid heerst op het gebied van woonverzekeringen. Zo geeft 80 procent aan het verschil te weten tussen een inboedel- en een opstalverzekering. Toch betaalt één op de vijf Nederlanders met een huurwoning of -appartement iedere maand onnodig geld voor de opstalverzekering terwijl dit niet aansluit bij hun woonsituatie. Dit blijkt uit onderzoek* van vergelijkingssite Overstappen.nl.

Volgens Jerry Poel, woonverzekeringexpert, bij Overstappen.nl is dit opvallend: “Het is erg opvallend dat bijna 20 procent van de Nederlanders met een huurwoning een opstalverzekering denkt te hebben. Dit laat zien dat er toch nog veel onwetendheid is over welke woonverzekering aansluit op iemands persoonlijke (woon)situatie.”

Ook onwetendheid over claimen van schade en checken woonverzekering
Er is niet alleen onduidelijkheid over de verschillende woonverzekeringen, maar ook over welke schade onder welke polis valt. Een inboedelverzekering lijkt het makkelijkst: 80 procent weet welke schade hij of zij hierbij kan claimen. Meer twijfel heerst bij schade die valt onder een opstalverzekering. Zo heeft ruim een derde (35,5%) geen idee welke schade te claimen bij een dergelijke verzekering. 

Ook is het belangrijk dat Nederlandse huishoudens jaarlijks kijken of de afgesloten woonverzekering nog past bij hun huidige situatie. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt namelijk dat bijna 15 procent van de Nederlanders niet weet dat zij bij een veranderende woon- of gezinssituatie hun woonverzekering(en) moeten aanpassen. Dit moet namelijk niet alleen bij een verhuizing, maar ook bij een veranderde gezinssituatie.

“Verzekeraars passen bijna dagelijks hun premie aan. Zeker als je woon- of gezinssituatie, bijvoorbeeld door verhuizing of scheiding, is gewijzigd, loont het om te kijken of je huidige polis nog aansluit”, vertelt Poel. Hij vervolgt: “Maar ook als er niks is veranderd in je situatie, adviseren wij om jaarlijks je woonverzekering onder de loep te nemen. De kans is groot dat je goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar of dat zij dezelfde prijs bieden voor een ruimere dekking.”

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.380 respondenten, november 2022

Geplaatst op 16-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: