Automobilisten worden aangespoord om zich goed voor te bereiden

Rijden in de winter vereist altijd extra zorg en voorzichtigheid vanwege de mogelijk ongunstige omstandigheden, dus het is belangrijk om de auto's klaar te maken voor de kou en van tevoren een route te plannen. Voor wie in slechte omstandigheden reist, is het een goed idee om van tevoren de weersverwachting te controleren en een noodpakket voor pech onderweg mee te nemen.

Verkeersveiligheidsdeskundigen hebben zes tips gegeven voor wie met kerst naar de wintersport afreist onder winterse omstandigheden.
 
Plan route vooraf
Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen voordat u in de winter op reis gaat, is van tevoren de route te plannen. Hoewel bestuurders misschien denken dat ze weten waar ze heen gaan, is het altijd het beste om de routebeschrijving dubbel te controleren om te voorkomen dat ze in het donker en bij slecht weer over onbekende wegen moeten rijden. Het is ook een goed idee om alternatieve routes te plannen voor het geval het origineel niet toegankelijk is vanwege het barre weer.
 
Probeer het verkeer te vermijden
Vergeet niet dat er veel andere gezinnen op de weg zijn, dus u kunt het beste ruim op tijd vertrekken om te voorkomen dat u vast komt te zitten in het verkeer en vertraging oploopt. Vermijd indien mogelijk reizen tijdens de spits om het forensenverkeer te vermijden - de beste tijd van de week om te rijden is de vroege ochtend of avond op een zaterdag.
 
Maak de auto klaar voor de kou
Maak de auto klaar voor het koude winterweer door de auto te controleren voordat u lange afstanden aflegt. Controleer de bandenspanning, de verwarming en de olie en zorg ervoor dat de accu van de auto niet leegloopt door de auto aan te zetten voordat u vertrekt.
 
Controleer het weerbericht
Het weer heeft een enorme invloed op hoe automobilisten in de winter moeten rijden. Controleer de weersverwachting voordat u vertrekt om te voorkomen dat u in ongunstige omstandigheden moet rijden - en wees bereid uw plannen te annuleren of te wijzigen als het weer te gevaarlijk is om te rijden. Het is beter om niet te rijden bij sneeuw en ijs, tenzij de reis essentieel is. Verwijder alle sneeuw en ijs van alle ruiten en houd ze gesloten, zorg ervoor dat de spiegels vrij zijn, dat de nummerplaat zichtbaar is en dat de lichten volledig werken.
 
Neem een noodpakket voor pech onderweg mee
Pech hebben in de winter kan erg gevaarlijk zijn, vanwege het extreme weer en de duisternis. Het is een goed idee om een pechhulpdoos in de auto te leggen voor het geval er een ongeluk gebeurt. Pak een foliedeken, reservekleding en -schoenen in om warm te blijven. Eten, water en een telefoonoplader zijn ook essentieel. Een zaklamp, startkabels, schop en ontdooimiddel zijn ook goede ideeën voor een winterpakket voor noodgevallen.
 
Veilig rijden
Er zijn ook verschillende tips voor automobilisten om veilig thuis te komen. De verkeersregels raden aan om niet in te halen en verder van de voorligger weg te blijven, omdat de remafstand in ongunstige omstandigheden tot 10 keer langer kan zijn. Als het glad is op de wegen moeten bestuurders een hoge versnelling gebruiken en langzaam rijden, voorzichtig optrekken en remmen en vooral langzaam rijden in bochten, waar de kans groot is dat zij de controle over de auto verliezen. Andere tips zijn om altijd voorzichtig en bedachtzaam te rijden en op de hoogte te blijven van het laatste reis- en weernieuws.
 
Geplaatst op 09-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: