Brandgevaarlijke situaties door energiearmoede

De stijging van de energieprijzen heeft grote invloed op de levens van meer dan de helft van de Nederlanders. Mensen gaan daardoor op zoek naar alternatieve manieren om het huis te verwarmen. Met de feestdagen in het vooruitzicht, waarschuwt Aegon dan ook voor grotere risico’s op brandschade.

De verzekeraar verwacht dat Nederlanders veel meer kaarsen branden, de oven gebruiken als verwarming of zelfs binnen gaan barbecueën, in plaats van de verwarming aan te zetten.  

Moeite met rondkomen 
Uit onderzoek door Aegon* blijkt dat 58% van de Nederlanders zorgen hebben over hun financiële situatie door de hoge energieprijzen. Bijna de helft (42%) van de mensen geeft zelfs aan dat zij dagelijks moeite hebben met rondkomen. Ook zet 85% de verwarming minder aan of zet die op een lagere stand. Ter compensatie hiervoor zoekt volgens het onderzoek 62% naar andere oplossingen om warm te blijven tijdens de koude wintermaanden. 

 

Waxinelichtjes voor de warmte
De verzekeraar verwacht dat er meer dan andere jaren grote risico’s worden genomen in die oplossingen. Zo zegt meer dan een kwart van de Nederlandse huishoudens te kiezen voor brandgevaarlijke warmteoplossingen vanwege stijgende energieprijzen. Denk aan de open haard die vaker wordt aangezet zonder de schoorsteen te vegen of materiaal dat wordt verbrand dat daar niet geschikt voor is. Daarnaast zetten mensen kaarsen en waxinelichtjes in huis voor extra warmte. Opvallend en niet zonder risico’s is het gebruik van barbecues in huis. 

 

Maarten de Rooij, directeur Schade Particulier bij Aegon: Ook tijdens de feestdagen is het risico op brand aanwezig. Uit ons onderzoek blijkt dat sommige Nederlanders zich door de hoge energieprijzen en hun financiële situatie, gedwongen voelen om onverantwoorde risico’s te nemen. Mensen gaan daarom op zoek naar andere manieren om het huis warm te krijgen. Met alle risico’s die daarbij horen.”

 

Digitaal haardvuurtje
Om mensen in energiearmoede te helpen, wakkert Aegon in aanloop naar de feestdagen een veilig digitaal haardvuurtje aan en roept daarbij mensen op dit ook te doen. Voor elk digitaal haardvuurtje dat wordt aangewakkerd op aegon.nl/haardvuurtje, doneert Aegon één euro aan Geldfit. Met de huidige energiecrisis is er méér dan ooit hulp en steun nodig. Daarom vindt Aegon het belangrijk om Geldfit te steunen met deze actie tot een maximum bedrag van 65.000 euro. Paul Bakker, adviseur bij Geldfit, zegt hierover: “Geldfit wil mensen helpen grip te houden of te krijgen op hun geld. Het is geweldig om te zien dat Aegon met deze actie zich extra warm inzet voor mensen die het nu nodig hebben.” 

Geplaatst op 15-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: