Diefstal van e-bikes en GPS-systemen neemt toe: wat te doen?

Goed georganiseerde internationale bendes stelen E-bikes en GPS-systemen van agrarische voertuigen, aldus onderzoek van Bureau Beke en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Wat kan je er tegen doen? Herken signalen van mobiel banditisme én geef ze door!

Sinds januari 2018 neemt jaarlijks de landelijke diefstal van e-bikes toe. In de meeste gevallen gaat het om één e-bike per keer, waarbij soms alleen een accu of display verdwijnt. Veel e-bikes worden gestolen bij fietsenwinkels, in en rondom stations, op straat en bij supermarkten. De meeste GPS-systemen worden ontvreemd op (agrarische) bedrijven.


Diefstallen regelmatig het werk van mobiele bendes
Uit aanvullend literatuuronderzoek blijkt dat de diefstallen regelmatig het werk zijn van goed georganiseerde internationale mobiele bendes die lid zijn van bedrijfsmatig opererende criminele organisaties. De daders zijn veelal afkomstig uit Oost-Europa. De gestolen e-bikes komen dan ook vaak daar terecht. De daders die GPS-systemen stelen, wisselen veelvuldig van voertuig, verblijfplaats en land om zo onder de radar te blijven. Ze maken hierbij onder andere gebruik van huurvoertuigen met als verblijfplaats vakantieparken. Beleef in de 360 gradenvideo van het CCV hoe een mobiele bandiet werkt, woont en zich verplaatst om de signalen te herkennen en door te geven aan bijvoorbeeld autoverhuurders, eigenaren van vakantieparken en uiteraard de politie.
 
 
 
Geplaatst op 13-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: