Johnson & Johnson dekt zich in tegen verdere miljardenclaims in babypoeder zaak

Johnson & Johnson heeft vorig jaar alle schadeclaims in een speciaal opgerichte dochteronderneming geparkeerd om onder verdere schadeclaims uit te komen in komende rechtszaken omtrent de kankerverwekkende babypoeder.

Het nieuw opgerichte bedrijf heeft al binnen enkele dagen het faillissement aangevraagd. Dit is een strategische zet van het bedrijf vanwege de onzekerheid over de hoogte van de totale schadevergoeding in de babypoederzaak. Het FD schrijft over de zogenaamde Texas two-step waarover een rechter zich nu buigt of dit legaal is. 

De dochteronderneming van Johnson & Johnson, LTL Management, claimt failliet te zijn. Deze dochteronderneming werd op 11 oktober 2021 opgericht en vroeg al direct op 14 oktober 2021 het faillissement van het opgerichte bedrijf aan. Er is in de 72 uur van het bestaan van het bedrijf niet één tandenstoker of pleister geproduceerd of verkocht, maar in de boeken kwam wel een forse hoeveelheid aan consumentenclaims

Meer dan 30.000 consumenten hebben een schadeclaim ingediend die Johnson & Johnsons beschuldigen van babypoeder waar kankerverwekkende stoffen in zijn gebruikt. De meeste klachten komen van vrouwen die het bedrijf verantwoordelijk houden voor hun eierstokkanker. 

Johnson & Johnson heeft lange tijd ontkend dat het product daar iets mee te maken zou hebben, uit onderzoek van Reuters in 2018 kwam naar voren dat het bedrijf al lange tijd op de hoogte was van de risico’s. Het product is al lang uit de handel genomen en Johnson & Johnson heeft al meerdere zaken verloren in de rechtbank. Vorig jaar heeft een rechter in Missouri Johnson& Johnson al veroordeeld voor een bedrag van $2,1 mrd wat bestemd is voor 22 vrouwen.

Deze veroordeling heeft een grote financiële onzekerheid voor het bedrijf veroorzaakt en is de reden waarom Johnson & Johnson het recht in eigen hand heeft genomen. De dochteronderneming is opgericht in Texas, waar een bedrijf zich mag opsplitsen en de dochteronderneming alle rechtszaken toebedeeld. Daarop is de Texas two-step ingezet door het faillissement aan te vragen voor LTL Management in North Carolina, in de staat die bekendstaat om zijn bedrijfsvriendelijk faillissementsrecht. De eisers nemen geen genoegen met de veroordeling en willen veel meer geld zien dan het bedrag dat LTL meekreeg van Johnson & Johnson.
 

Lees ook https://schade-magazine.nl/nieuws/archief/2022/08/johnson-en-johnson-stopt-met-verkoop-talkpoeder-na-jarenlange-asbestclaims/8720
 
Bron: FD
Geplaatst op 06-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: