Nederland kiest energiebesparing boven luchtkwaliteit in huis

Negen op de tien Nederlanders met een koopwoning is gemotiveerder om energie te besparen dan voorheen. Bijna de helft (48%) van de huiseigenaren is ook actief bezig met het verduurzamen van hun huis, zo blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank*.

Isoleren staat stipt op één als belangrijkste verduurzamingsmaatregel. Hierbij houdt ruim een kwart (27%) echter niet bewust rekening met de gevolgen van isolatiemaatregelen voor de luchtkwaliteit in huis. Sterker nog, veel huiseigenaren (52%) houden ramen en ventilatieroosters vaker dicht om energie te besparen, wat kan leiden tot ongezonde lucht in huis. "Met de stijgende energieprijzen en klimaatverandering is het logisch dat Nederlanders meer bezig zijn met verduurzaming. Het is verstandig om hierbij ook het binnenklimaat mee te nemen", aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank. 
 

Ventilatieroosters meer dicht en open haard vaker aan 
Veel Nederlanders proberen minder energie te verbruiken en iedereen doet dit op zijn eigen manier. Sommige maatregelen, zoals het dichthouden van ramen en ventilatieroosters, kunnen echter slecht zijn voor het binnenklimaat. Onvoldoende ventileren vergroot de kans op schimmel en kan ervoor zorgen dat fijnstof langer in huis blijft hangen. Langdurige blootstelling hieraan kan leiden tot bijvoorbeeld hart-, vaat- en longaandoeningen. Verder geeft bijna één op de vijf (18%) woningbezitters aan vaker te verwarmen met een open haard, houtkachel of pelletkachel om energie te besparen. Hierdoor komen stoffen als fijnstof en koolmonoxide vrij. Dit is slecht voor het milieu en de gezondheid. 

 

Win-win: duurzaam én gezond wonen
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel Nederlanders niet precies weten wat goede ventilatie inhoudt. 82% van de huiseigenaren denkt dat het af en toe openzetten van ramen de beste manier van ventileren is. Dit betreft echter luchten, waarbij binnen een half uur na het sluiten van een raam de frisse lucht alweer weg is. Met ventileren zorg je dat er continu verse lucht de woning in komt, bijvoorbeeld door het gebruik van ventilatieroosters. Zeker bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen als isoleren is het belangrijk om ook aan ventilatie te denken; 27% doet dat nog niet bewust. Bij huiseigenaren tot 30 jaar is dit percentage zelfs 37%. Bijna driekwart van de huiseigenaren (73%) vindt een duurzame woning bovendien belangrijker dan een gezonde woning.

 

Sitske Mauritsz: "Het is goed nieuws dat we meer bezig zijn met verduurzaming en energiebesparing. Door hierbij rekening te houden met gezonde lucht in huis, kan je direct twee vliegen in één klap slaan. Daarom hebben we samen met partners als Longfonds en Gezond Binnen het platform Duurzaam en Gezond wonen gelanceerd. Met een speciale check ontdek je eenvoudig hoe energiezuinig je woning is en hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in en om je huis. De check is al door 40.000 mensen ingevuld, een goede stap richting meer bewustzijn. Op het platform vind je praktische informatie en tips hoe je duurzamer kunt wonen én kunt zorgen voor een beter binnenklimaat. Zo willen we een bijdrage leveren aan een nog fijner thuis."

 

Energie besparen zonder binnenklimaat te belasten
Energiebesparing, verduurzaming en een gezonde luchtkwaliteit kunnen zeker hand in hand gaan. Zo is koken op inductie niet alleen duurzaam; er komen ook minder schadelijke stoffen vrij vergeleken met koken op gas. Bijna de helft (49%) van de huiseigenaren geeft aan al op inductie te koken. Ook zet ruim negen op de tien Nederlanders (92%) de verwarming lager. Belangrijk daarbij is dat de temperatuur in huis niet onder de 15°C komt, want dan kan condensatie en schimmelvorming ontstaan. Andere populaire manieren om energie te besparen zijn: minder lang (warm) douchen (87%) en tochtstrips bij deuren en ramen (73%). 

 

Meer opvallende onderzoeksresultaten op een rij:

  • 90% van de huiseigenaren is gemotiveerder om energie te besparen dan voorheen door de stijgende energieprijzen. Bij éénpersoonshuishoudens ligt dat percentage het laagst (83%).
  • 48% is bezig met het (verder) verduurzamen van hun huis. Huiseigenaren onder de 30 jaar zijn nog meer bezig met verduurzaming; bij hen is het percentage 61%.
  • 64% wil hun woning (verder) verduurzamen door zelf energie op te wekken. Bij gezinnen met jonge kinderen is dit zelfs 77%.
  • Eén op de tien respondenten denkt onterecht dat ventileren niet bijdraagt aan gezonde lucht in huis.
  • 8% geeft aan minder te zullen ventileren deze winter om kosten te besparen.
  • Slechts 15% van de huiseigenaren doet het goed: ventileert dagelijks en snapt dat dat meer inhoudt dan het openzetten van ramen.


Over de Duurzaam en Gezond Wonen Check
Nationale-Nederlanden Bank vindt het belangrijk dat iedere Nederlander fijn, betaalbaar en gezond kan wonen en leven. Met het platform Duurzaam en Gezond Wonen van Nationale-Nederlanden Bank kun je zien hoe duurzaam je huis is en hoe het zit met de luchtkwaliteit in en rond je huis. Ook worden er praktische tips gegeven. Zo geeft Nationale-Nederlanden Bank huiseigenaren support om duurzamer én gezonder te wonen. Nationale-Nederlanden Bank is partner van Gezond Binnen. Dit is een samenwerkingsverband van onder andere Binnenklimaat Nederland, ISIAQ.nl, Longfonds en TNO. Samen zetten zij zich in voor een gezond binnenklimaat.

  

*Het onderzoek is in oktober 2022 verricht door PanelWizard in opdracht van Nationale-Nederlanden Bank. In totaal hebben 2.075 Nederlanders die eigenaar zijn van een koopwoning deelgenomen

Geplaatst op 02-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: