Zo maakt Nederland het inbrekers wel heel makkelijk

Met de donkerste dagen van het jaar in aantocht is het goed om extra aandacht te besteden aan het beveiligen van je huis. Online verzekeraar Allianz Direct onderzocht* welke maatregelen Nederlanders al treffen als ze van huis zijn en waar zij nog steken laten liggen. Uit het onderzoek blijkt dat we het dieven niet altijd moeilijk maken.

Bijna één op de vijf Nederlanders (17%) verstopt weleens een sleutel onder de deurmat of buiten in de tuin. Ruim een derde (37%) laat zelfs één of meer ramen open staan als zij van huis zijn.


Meer van huis, dus inbrekers slaan vaker toe
Als je veel van huis bent is de kans dat er in huis wordt ingebroken een stuk hoger. In december zijn we rondom de feestdagen vaak voor langere tijd, en in de avonduren, van huis. Dit maakt woningen een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. Uiteraard doen we nog niet alles goed, maar wat doen we in Nederland dan wél zoal om een woninginbraak tegen te gaan?


De deuren op slot doen blijft voor de meeste Nederlanders de belangrijkste maatregel tegen inbraak. De overgrote meerderheid zorgt dat de deur altijd op slot zit als zij van huis vertrekken (88%) of als zij gaan slapen (85%). Daarnaast zorgt vier op de vijf Nederlanders ervoor dat zij waardevolle spullen veilig opbergen (83%). Al zegt iets meer dan de helft van de Nederlanders dat de waardevolle spullen gewoon in een kast of lade worden bewaard (52%).


Een andere manier om ongewenste gasten buiten huis te houden is door het huis extra te beveiligen. Eén op de vijf Nederlanders geeft aan hun huis te beveiligen met een alarmsysteem en een slimme deurbel. En de helft van de Nederlanders heeft een anti-inbraakstrip aan de voordeur bevestigd om het inbrekers nog lastiger te maken om binnen te komen (51%).


Inbraakpreventie belangrijk
“Nu het ’s avonds zo vroeg donker is, is de kans groot dat inbrekers op de loer liggen”, vertelt Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct. “Rond de feestdagen brengen we minder tijd thuis door en inbrekers maken graag van deze gelegenheid gebruik. Inbraakpreventie is daarom erg belangrijk. Met goede beveiligingsmaatregelen is het makkelijker om bij de verzekeraar aan te tonen dat er, ondanks inbraakpreventie, bij je is ingebroken. Berg de waardevolle spullen daarom goed op en maak bijvoorbeeld altijd een foto van je nieuwe aankoop. Een andere tip kan zijn om geen losse spullen in en rondom de tuin te laten slingeren. Inbrekers maken graag gebruik van die rondslingerende ladders, tuinstoelen of gereedschap. En wie het echt goed wil aanpakken investeert in smart home-toepassingen zoals slimme verlichting of slimme gordijnen. Onze inboedel- en opstalverzekering verzekeren een uitbetaling bij schade tijdens een poging tot inbraak, schade bij een inbraak of in het geval van gestolen spullen. Het is dus altijd de moeite waard om een woonverzekering af te sluiten.”

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.253 respondenten die een woning huren of hebben gekocht, oktober 2022.

Geplaatst op 08-12-2022

< VorigeVolgende >


Share on: