Onderzoek: elektrisch rijden niet per se goedkoper

Elektrisch, hybride, benzine of diesel? In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken, is elektrisch rijden is niet per se goedkoper dan een benzine of diesel auto. Dit komt naar voren uit onderzoek van auto-importeur DAS Import, die al ruim 20.000 auto’s heeft geïmporteerd. Zij zien dat Nederland online massaal op zoek is naar mogelijkheden tot goedkoop autorijden.

Dat Nederland op zoek is naar goedkope opties voor op de weg is terug te zien in het aantal zoekopdrachten op Google. De zoekterm ‘Is elektrisch rijden goedkoper’ is de afgelopen vier maanden met 106% gestegen. ‘Wat is goedkoper elektrisch of benzine’ zag zelfs een stijging van 250% in het afgelopen jaar. Ook valt het op dat steeds meer Nederlanders het over de grens zoeken bij het kijken naar een andere auto. ‘Auto importeren’ werd in december 2022 ruim 22.000 keer ingetikt.
 
BMW, Audi of Mercedes-Benz
De importeur heeft een vergelijking gemaakt tussen drie merken die in iedere brandstof categorie een vergelijkbaar model hebben uitgebracht: BMW, Audi en Mercedes-Benz. Er is gekeken naar het aantal kilometers dat per jaar gereden wordt in combinatie met de prijs per kilometer, wegenbelasting en de aanschafkosten in zowel Nederland als Duitsland.
 
Wat blijkt: rijden op een stekker is lang niet altijd goedkoper. “Wij zien dat veel mensen er vanuit gaan dat elektrisch rijden gewoonweg het goedkoopst is. Maar het blijft altijd een combinatie van verbruiks- en aanschafkosten”, zegt Job Das, directeur van Das Import. “Het is natuurlijk per situatie verschillend. Voor iedere situatie is het interessant om te kijken wat gunstig is. Mensen kunnen dan zelf een conclusie trekken. Maar staar je niet blind op elektrisch als goedkoopste optie."
 
Op papier anders dan op weg
Het onderzoek biedt voor de consument inzicht in de huidige ontwikkelingen, stelt Das. “Op papier kan het natuurlijk altijd anders zijn dan in de praktijk. 20.000 kilometer per jaar elektrisch rijden pakt anders uit als je lange stukken achter elkaar rijdt, dan wanneer je alleen kleine stukjes rijdt. Wat belangrijk is: neem de tijd en weeg alle opties zorgvuldig af. Maar wat goed is om te onthouden: elektrisch rijden is niet per se goedkoper.”
 
De resultaten van het volledige onderzoek zijn hier te vinden.
Geplaatst op 18-01-2023




Share on: