Hoe verhoog je de veiligheid van je groepenkast en voorkom je brand?

De groepenkast is één van de belangrijkste onderdelen van een meterkast. Zo zorgt een groepenkast voor de verdeling van stroom naar alle apparaten in een pand. Elektriciteit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Zo kan een menselijke aanraking met elektriciteit leiden tot een schrikreactie en brandwonden. Daarnaast kan elektriciteit ook zonder menselijke aanraking tot de nodige problemen leiden. Het kan bijvoorbeeld leiden tot brand en explosie. Uiteraard wil je deze situaties te allen tijde proberen te voorkomen. Gelukkig kun je daarvoor een aantal maatregelen treffen. In dit artikel ontdek je drie tips voor de beveiliging van je groepenkast. Deze tips zijn met name gericht op het voorkomen van brand.


Overspanningsbeveiliging
Ten eerste wil je natuurlijk brand proberen te voorkomen. Daar kan een overspanningsbeveiliging bij helpen. Zoals de naam al zegt, beschermt een overspanningsbeveiliging je elektrische apparatuur bij een te hoge spanning. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een blikseminslag. Dit hoeft niet per definitie een directe blikseminslag te zijn, maar het kan ook gaan om een blikseminslag op een andere locatie die is verbonden met je groepenkast. De overspanning bereikt dan via een kabel alsnog je huis.

Aardlekschakelaars
Daarnaast kun je je groepenkast ook beveiligen met een aardlekschakelaar. Deze schakelt de groepenkast automatisch uit wanneer er sprake is van lekstroom. Dat is de hoeveelheid stroom die een elektrische installatie binnen gaat, zonder dat die er weer uitstroomt. Aangezien deze stroom niet zomaar kan verdwijnen, kan dit tot gevaarlijke situaties waaronder brand leiden. Gelukkig treedt de aardlekschakelaar in zo een geval tijdig op. 


Rookmelder
Tot slot kun je er nog voor kiezen om een rookmelder te plaatsen in je groepenkast. Hiermee kun je niet altijd een brand voorkomen, maar wel direct optreden wanneer er een brand dreigt te ontstaan. Dit kan een hoop schade voorkomen. Wil je dit soort beveiligingsmaatregelen gaan toepassen? Dan kun je dit het beste direct doen wanneer je je groepenkast in de meterkast gaat integreren. Een groepenkast samenstellen vanaf het begin is namelijk een stuk makkelijker dan later aanpassingen maken.

Veiligheid is natuurlijk altijd belangrijk. Zeker in een groepenkast is het extra prettig om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen. Wanneer er hier namelijk iets fout gaat, kan dit enorme gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het onder andere leiden tot brand. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van een overspanningsbeveiliging en/of aardlekschakelaars. Wil je er zo snel mogelijk bij zijn bij een eventuele brand? Zorg dan voor een rookmelder in de meterkast.

Geplaatst op 28-02-2023




Share on: